Eetbuistoornis

Zak chips eetbui

Wat is een eetbuistoornis?

Mensen met een eetbuistoornis eten ongewoon veel tijdens regelmatig terugkerende eetbuien. Ze eten vaak veel sneller dan normaal zonder dat ze lichamelijk trek hebben. Ook eten ze door totdat er een onaangenaam vol gevoel ontstaat. Ze hebben hier geen controle over. Na zo’n eetbui volgen gevoelens van somberheid, schuld en walging.

Iemand met een eetbuistoornis eet vaak alleen, uit schaamte over hoeveel hij of zij eet. 
Anders dan bij boulimia probeert diegene niet van het eten af te komen door bijvoorbeeld over te geven of te laxeren. Het gaat daarom vaak samen met overgewicht. Een eetbuistoornis heet ook wel binge eating disorder (BED) en is een vorm van een eetstoornis.

Zoek hulp

Heb jij eetproblemen en twijfel je of je hulp nodig hebt? Blijf er niet mee rondlopen! Neem iemand in je omgeving in vertrouwen en zoek professionele hulp of begeleiding. Naar de huisarts gaan is een eerste stap om professionele hulp te vragen. Jouw huisarts kan je ondersteunen en je indien nodig doorverwijzen.

Tips voor (naasten van) iemand met een eestoornis

Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan. 

Lees meer over eetstoornissen

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.