Systeemtherapie - gezinstherapie

Vrouw man omhelzing Pixabay

Werken aan betere onderlinge relaties

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie waarbij niet in de eerste plaats gekeken wordt naar individuele klachten.

Het uitgangspunt van de systeem of gezinstherapie is dat iemands klachten samenhangen met de manier waarop gezinsleden met elkaar omgaan. In de systeemtherapie worden verkeerde onderlinge betrekkingen aangepakt. Daardoor gaan mensen zich beter voelen.
 
De stoornis van een individu is volgens systeemtherapeuten het gevolg van moeilijkheden in het gezin (dat wil zeggen het systeem). Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de gezinsleden ieder te veel hun eigen weg gaan. Mensen kunnen zich dan verloren voelen, omdat ze langs elkaar heen leven. Het kan dan helpen mensen aan te moedigen hun onderlinge betrokkenheid meer te tonen.

Gezonde relaties, gezonde individuen
Een ander voorbeeld is dat gezinsleden als het ware verstikt worden, doordat zij te dicht op elkaar zitten. Een moeder geeft haar zoon misschien een schuldgevoel als hij dingen voor zichzelf doet. Het doel van de systeemtherapie is dan ervoor zorgen dat de gezinsverhoudingen weer in evenwicht worden gebracht. Het gevolg moet zijn dat de psychische klachten van het individu verdwijnen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.