Gevoelens bij zelfdoding

Hartjes suicide Pexels

Als het toch gebeurt

Als iemand om wie je veel geeft een einde aan zijn of haar leven maakt, is dat een grote klap. De zelfdoding komt vaak onverwacht, ook als je al rekening met de mogelijkheid hield. De gebeurtenis roept altijd heftige emoties op. Niet alleen van verdriet en machteloosheid, maar vaak ook van falen en persoonlijke afwijzing. En van woede, onbegrip en opstandigheid om wat die persoon de nabestaanden 'aandoet'. De vraag naar het waarom dringt zich levensgroot op, zeker als iemand geen verklaring heeft achtergelaten. 

Schuldgevoelens

Schuldgevoelens komen veel voor bij nabestaanden, ook al hebben ze nog zo goed geprobeerd te helpen. Deze gevoelens kunnen het extra moeilijk maken het verlies te accepteren. Je piekert misschien over de vraag of je signalen gemist hebt. Of je ligt ‘s nachts wakker over wat je had kunnen doen om de zelfdoding te voorkomen. Maar helaas is een zelfdoding lang niet altijd te voorkomen. De omgeving kan alles proberen om het te voorkomen en daar toch niet in slagen.

Moeilijk rouwproces

Soms komt er door een zelfdoding voor alle betrokkenen een einde aan een jarenlange lijdensweg. In dat geval kun je naast alle andere emoties ook opluchting voelen. Al deze vaak tegenstrijdige emoties kunnen het rouwproces bemoeilijken. Mensen vinden het moeilijk erover te praten. Ook iemands geloofsovertuiging kan praten over of acceptatie van zelfdoding in de weg staan. 

Steun

Door het moeilijke rouwproces kun je als nabestaande in een isolement raken. Het is belangrijk dat te voorkomen. Zoek steun bij iemand die je vertrouwt. Ook aan contact met lotgenoten kun je veel hebben. Er bestaan lotgenotengroepen voor nabestaanden na zelfdoding. Als je professionele hulp zoekt om de gebeurtenis te verwerken, kun je met je huisarts gaan praten. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of maatschappelijk werker.

Lees ook:

Denk je aan zelfmoord?

Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar over praten met de deskundige hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie via telefoon (0800 - 0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.