Het geven van kritiek, feedback of je mening

Vrouw kritiek krijgen gesprek Pexels

Als je ergens een mening over hebt of kritiek op werk van een ander, vraagt het verwoorden daarvan enige tactiek. Het is belangrijk om de kans op een conflict te beperken.  

Stel, je vindt dat de ander fouten heeft gemaakt in zijn werk, of iemand heeft je gevraagd een plan of tekst te bekijken en van commentaar te voorzien. Of misschien wil je duidelijk maken wat jouw standpunt is, al is het alleen maar om aan te geven dat je het ergens mee eens bent. Let dan op de volgende basisregels:

  • Spreek in de ik-vorm
  • Benoem concreet de situatie of het werk waar je op reageert: val nooit de hele persoon aan als je kritiek hebt.
  • Wees zo specifiek mogelijk en geef voorbeelden.
  • Zeg direct en ronduit wat je bedoelt. Vermijd woorden als 'zoiets', 'misschien' en 'mogelijk' en zeg niet "Ik weet het niet, maar…".
  • Ga na of de ander snapt wat je bedoelt.
  • Geef aan wat je anders zou willen of hoe het beter kan volgens jou.
  • Geef de ander de kans om te reageren. 

Als je het gedeelte over 'grenzen stellen' al hebt gelezen, zal veel je bekend voorkomen. De tips 'het goede moment' en 'je houding telt ook mee' zijn ook hier van toepassing. 

Duidelijke boodschappen
We hebben bijna allemaal de neiging om minder prettige boodschappen te verzachten of af te zwakken door ze te verpakken in omslachtige zinnen en indirecte formuleringen. Of subtiele steken onder water. Maar als je kritiek op iets hebt, kun je het beter helder verwoorden. Zo kun je ook het snelst gezamenlijk kijken naar een oplossing en weet de ander ook wat jij anders wilt. Als je een onduidelijk verhaal afsteekt, komt het misschien niet aan en levert het gesprek niets op. Terwijl het gesprek wel heel onaangenaam voelt.  

Niet vragen, maar vertellen
Zowel meningen als kritiek worden nogal eens indirect geuit door het stellen van een vraag. "Vind je ook niet dat…?', "Kan... dat niet doen?", "Normaal doet ... dat toch altijd?"

Het is indirect en klinkt ook al snel verwijtend. Houd het zoveel mogelijk bij jezelf: "Ik vind dat dit niet een taak is die bij mij hoort" of "Naar mijn mening..." of "Ik heb het idee dat..."

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​​​​​​​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.