Veelgestelde vragen MIND Antonie Kamerling Award

MIND AKA Antonie 2018_800x500px_Horizontaal_2_LR

Waarom reikt MIND een award uit?

Met de MIND Antonie Kamerling Award vragen we aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. Daarom prijzen we met deze award makers van een uiting (audiovisueel of boek) die openheid over psychische problemen heeft bevorderd. MIND vindt het belangrijk om psychische problemen te voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel hiervan vormt het uiten van problemen die mensen ervaren, zodat ze eerder hulp krijgen en hopelijk geen ernstige(r) klachten ontwikkelen.

Waarom Antonie Kamerling?

Antonie Kamerling kampte met manisch-depressieve klachten en maakte op 44-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Isa Hoes, de vrouw van Antonie, beschreef in haar boek Toen ik je Zag (2013) het leven met en de suïcide van Antonie Kamerling. Dit boek heeft een enorme impact gehad op veel mensen die zelf, of via een naaste, met psychische problemen kampen. Ook de media besteedden veel aandacht aan haar verhaal. Isa won met haar boek in 2015 de Psyche Mediaprijs van Fonds Psychische Gezondheid (nu MIND). Zowel Isa als de familie van Antonie dragen het initiatief MIND Antonie Kamerling Award een warm hart toe.

Waarom alleen boeken en audiovisuele uitingen?

De ervaring leert dat vooral boeken en audiovisuele uitingen (documentaires, films, TV-programma’s) veel impact hebben en langer blijven hangen in de gedachten van mensen. Dit blijkt ook uit de interviews die de genomineerden hebben gegeven in diverse media, artikelen en items die erover zijn verschenen en de reacties erop op social media. Daarom hebben we voor deze selectie gekozen.

Hoe is MIND tot de 3 genomineerden van 2018 gekomen?

MIND heeft 7 adviseurs gevraagd om een shortlist van 6 uitingen te beoordelen en te komen tot een top 3 van genomineerden. De adviseurs waren:

 • Bouwke Franssen, ervaringsdeskundige, oprichter The I Am One Movement en schrijver voor NiceDay
 • Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine
 • Iris Peelen, ervaringsdeskundige betrokken bij Stichting Zelfbeschadiging
 • Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC/De Bascule en hoogleraar Forensische Psychiatrie Rechtenfaculteit Leiden
 • Gerdien Rabbers, directeur Samen Sterk zonder Stigma
 • Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie VU Amsterdam
 • Hella van der Wijst, presentatrice, journalist en schrijfster

Wat waren de criteria voor de genomineerde uitingen?

MIND heeft de adviseurs gevraagd zich de volgende vragen te stellen bij het beoordelen van de uitingen:

 • In hoeverre heeft de uiting openheid over psychische problemen bevorderd?
 • In hoeverre denk je dat de uiting mensen heeft geraakt?
 • In hoeverre denk je dat de uiting iets heeft losgemaakt in de maatschappij (discussie, nieuws, social media, Kamervragen etc.)?
 • In hoeverre is de uiting toegankelijk voor een breed publiek?
 • In hoeverre heeft de uiting veel mensen bereikt?

Hoe lang is de periode waarop jullie geselecteerd hebben?

We hebben uitingen meegenomen die uitgebracht zijn tussen 1 september 2017 en 1 september 2018.

Wie waren de genomineerden van 2018?

De genomineerden waren (in alfabetische volgorde):

 • Alicia, een documentaire van Maasja Ooms, uitgezonden bij de VPRO:

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire ALICIA begint. De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

Lees hier meer over de documentaire Alicia

 • #jesuisdepri, een TV-serie van KRO-NCRV:

In de 4-delige KRO-NCRV serie #jesuisdepri volgt Jan Kooijman 5 jongeren die depressief zijn of zijn geweest. De jongeren vertellen openhartig over de oorzaken van hun ziekte, het intense gevoel van ongelukkig zijn, de angst voor of verlangen naar suïcide en de worsteling om uit hun depressie te komen. Ouders, familie en vrienden van de jongeren vertellen over de impact van de depressie op hun leven en het gevoel van onmacht hun (klein-)kind of vriend(in) niet te kunnen helpen. #jesuisdepri schetst een indringend en aangrijpend beeld van het leven met een depressie. De serie beoogt depressie onder jongeren bespreekbaar te maken en meer begrip te creëren voor jongeren die aan deze ziekte lijden.

Lees hier meer over de TV-serie #jesuisdepri

 • True Selfie, een TV-serie van BNNVARA in samenwerking met Simpel Media:
Op social media ziet het leven van veel jongeren er geweldig uit. Maar dat beeld is vaak veel mooier dan de werkelijkheid. Leon, Madelief, Hillel, Zoë, Lars, Bryan, Arianne en Luna staan in de bloei van hun leven. Ze genieten er ogenschijnlijk volop van, maar hebben dagelijks te maken met psychische klachten als onzekerheid, somberheid, paniekaanvallen en depressieve gedachten. Met een selfiestick filmen ze drie maanden lang hun eigen leven. Zonder tussenkomst van een cameraploeg of regisseur. We zien ongefilterd hoe hun leven er uitziet, inclusief hun meest kwetsbare momenten en de momenten die we meestal angstvallig voor elkaar verborgen houden. Zo schetsen zij en eerlijk beeld over hoe het is om te leven met zelfmoordgedachten en andere psychische problemen. Daarnaast komen ze eens per week bij elkaar om onder leiding van psycholoog Erik Jongman met elkaar in gesprek te gaan.
 

Waar en wanneer kan ik stemmen?

Stemmen voor de MIND Antonie Kamerling Award 2018 was mogelijk tot vrijdag 23 november 16.00 uur. De winnaar is op donderdag 29 november 2018 bekend gemaakt: #jesuisdepri!

Wat voor prijs krijgt de winnaar?

De winnaar krijgt een kunstwerk in de vorm van een beeldje.

Wanneer en waar is de uitreiking?

Onder de stemmers hebben we twee kaarten verloot voor de uitreiking van de MIND Antonie Kamerling Award, inclusief een 3-gangendiner en live muziek. De award werd op donderdag 29 november 2018 uitgereikt op een centrale locatie in Amersfoort. Op 23 november (toen de stemming was gesloten) stuurden we een bericht naar de winnaar.

Kan ik bij de uitreiking aanwezig zijn?

Gasten van het Open MIND Diner betalen 100 euro voor de avond. De opbrengst van de avond gaat naar projecten van MIND voor en door mensen met psychische problemen. MIND organiseert de avond voor genodigden.

Mind_AKA2018_Long Zwart