Rhaizza: Meer oog voor culturele achtergrond bij psychische klachten

pexels-rakicevic-nenad-804172

Rhaizza: "Mijn broertje, inmiddels 45 jaar oud, is al meer dan 20 jaar ziek. We hebben thuis geen fijne jeugd gehad. Als kleine jongen had hij nachtmerries en was hij onrustig. Samen hadden we het als kinderen onderling goed, we trokken veel met elkaar op. Helaas ging het in de puberteit minder goed met hem, wat ertoe heeft geleid dat hij vanwege een aantal misdrijven in de gevangenis terecht is gekomen. Behalve dat hij echt mentaal ziek bleek te zijn (wat erg laat pas werd geconstateerd), is zijn gedrag naar mijn gevoel niet goed begrepen. 

Antilliaanse cultuur

Binnen de Antilliaanse cultuur kan iemand harder spreken en meer met gebaren. De (lichaams)taal is een andere. Buitenstaanders zagen het gedrag van mijn broer als agressie en daarom werd hij hard aangepakt met platspuiten en separeren en werden zijn mentale problemen niet gezien. Hij werd gewoon als een crimineel behandeld, niet als iemand met een psychiatrisch probleem. Uiteindelijk kreeg hij in de tbs kliniek een behandeling dat paste.

Behandelproces

Ik werd mantelzorger en zag van dichtbij hoe de familie werd uitgeschakeld bij het behandelproces. Ik zag hoe ze omgingen met mensen zoals hij en dat moest anders vond ik.  Als er eerder in zijn leven meer aandacht geweest was voor wat hij heeft meegemaakt, en hoe gebeurtenissen (zoals geweld, separeren) het allemaal van kwaad tot erger maakten, dan was het misschien niet zo slecht met hem gegaan. Aan de andere kant is hij ook echt ziek. 

Uiteindelijk heeft hij een betere behandeling gekregen en heeft hij nu zijn eigen woonplek, al is het beschermd. Er is meer rust in zijn situatie.

Cultureel sensitief werken

Voor mij is het heel belangrijk om de culturele achtergrond van iemand te begrijpen binnen de ggz hulpverlening en bij politie etc. Meer oog hebben voor iemands culturele bagage, taal en gedrag en hoe zich dit uit bij mentale klachten. Anders kan iemand verkeerd geïnterpreteerd worden zoals bij mijn broertje. Dit vraagt om meer cultureel sensitief werken."

Denk ook mee

Rhaizza is lid van de Denkgroep Diversiteit van MIND om meer aandacht te vragen voor iemands culturele achtergrond binnen de ggz. Interesse om mee te denken met MIND over dit thema? Stuur een mailtje naar  christina.vanderhoeven@wijzijnmind.nl

Meer uitgelicht