Afbouw paroxetine met taperingstrips
Ik wil graag mensen die, net als ik, het gebruik van Paroxetine willen afbouwen, wijzen op het bestaan van zgn. taperingstrips. Omdat de afbouw van Paroxetine - met name het laatste stuk - vaak gepaard gaat met het terugkomen van klachten (in mijn geval: angstklachten), lukt het kennelijk veel mensen niet om geheel af te bouwen.
Mijn ervaring sluit hierbij aan: afbouw van 30 mg naar 10 mg ging vlot (iedere 2 weken 4 mg minder) en zonder veel problemen. Daarna werd het echt moeilijk. Ik gebruikte een supensie ("drankje"), dat ik vrij precies kon afmeten, en zat op een gegeven moment op 6 mg per dag. Maar ik voelde mij er helemaal niet goed bij. Dagelijks angstig en een heel "unheimisch gevoel". Ik ben toen in overleg met de psychiater terug gegaan naar 10 mg (tablet) en heb vervolgens ca. 3 maanden op die dosis gezeten. Dat ging goed.
Inmiddels had ik de tip gekregen (van een psychiater die mij voor mijn AOV keurde) om eens naar taperingstrips te kijken. Dat zijn strips met pillen, één zakje per dag, waarmee je héél geleidelijk de dosis kunt afbouwen. In mijn geval ging dat in 1 maand van 10 naar 5 mg, in de volgende maand van 5 naar 2 mg en in de laatste maand van 2 mg naar 0. Andere startdoseringen en snelheden zijn ook mogelijk. Op deze manier is het mij wél gelukt om van de Paroxetine af te komen, zonder dat de onttrekkingsverschijnselen roet in het eten gooiden. Wat er dan overblijft is je 'werkelijke' capaciteit om zonder Paroxetine door het leven te gaan. Bij mij lukt dat redelijk (dankzij therapieën), maar dat zal voor iedereen anders zijn.
Zie de website van de [.....]* Apotheek voor meer informatie en bestellen (via [.....]*) van de strips. Bij mij deed de psychiater dat, maar ik kreeg ze gewoon thuis gestuurd. Vergoeding door de ziektekosten verzekeraar is nog een mistig geheel. ZilverenKruis vergoedde de strips voor mij uit 'coulance' voor 75%...
Succes aan iedereen die voor dezelfde uitdaging staat. Heb vertrouwen!
*Bekend bij de redactie
Verhalen zijn persoonlijk
Wees je ervan bewust dat deze verhalen persoonlijke ervaringen zijn. Wat voor de één werkt, werkt niet automatisch ook voor jou. En als iemand een bepaalde overtuiging heeft, wil dat niet zeggen dat deze overtuiging ook klopt.
Informeer je goed als je overweegt om medicijnen te gaan gebruiken. Passende medicatie is voor iedereen anders. Overleg met je behandelaar en kijk hier.