Tips uitwisselen bij ASS

Tijdens mijn laatste twee werkervaringen en laatste relatie was er voor mijzelf niet meer omheen te draaien dat ik heel veel zaken anders zie dan de mensen om me heen. Dit werd een onoverbrugbare kloof voor mij die me bij voorbaat sceptisch maakte in het contact met anderen. Ik had het tot dan toe vaak zo gevoeld, maar ik had er me er tot dan toe altijd omheen gemanouvreerd, denkende dat mijn eigenaardigheden een andere oorzaak hadden. Ook vond ik anderen doorgaans dom en bot, onduidelijk of verkeerd communiceren en nog wel meer weinig flatterends. Ik was alleen de 45 gepasseerd en begon te beseffen dat het me simpelweg niet meer ging lukken om deze mentaliteit vol te houden. Ik was door alles en iedereen ingehaald, terwijl ik veel meer weet en veel meer ervaring heb. Hoe hard ik ook mijn best deed, er ging altijd iets niet lekker. En dat terwijl ik zag dat de mensen om me heen aan een half woord genoeg hadden om makkelijk met elkaar om te gaan, zich de dingen niet aantrokken waar ik me over opvrat en energie van elkaar kregen terwijl ik me liever afzonderde.

Toen wist ik het eigenlijk wel wat er aan de hand kon zijn en heb bevestiging gezocht en gekregen. De therapeut gebruikte de DSM5 methode om de diagnose te stellen. Dat was iets waar ik mee kon, want met die methode kon ik het zelf ook deduceren. Daarna heb ik een drietal cursussen aangeboden gekregen: psycho-educatie, ASS vaardigheden en CGT bij autisme. Het volgen van die cursussen hebben me geïnspireerd dieper en breder te gaan graven. Ik ben behoorlijk gefascineerd geraakt door de werking van het brein, waaronder het limbisch systeem in combinatie met de frontale cortex met daarnaast de functie van de bijniersschors die schijnbar onafhankelijk van de hypofyse via een hormoon CRH de allertheid van het hele systeem regelt wat bij ASS cruciaal lijkt te zijn. Het was me al van jongs af aan opgevallen dat mijn allertheid anders is dan die bij anderen, wat me een speciaal gevoel gaf. Ik merkte dingen vaak sneller op, terwijl er blijkbaar ook zaken waren die me volledig ontgingen. Vaak ben ik daardoor volledig teruggeworpen op mijn eigen zelfvertrouwen, maar ja eigenlijk geldt dat voor iedereen. Alleen het gevoel dat er iets ongrijpbaars is dat iets elke keer weer, als een resultaat in zicht is, doet ontsporen, is demotiverend. Soms zelfs bijna gekmakend.

Tijdens de cursussen waren het vooral de verhalen van mijn mede-cursisten die me op een persoonlijk niveau geholpen hebben mijn ervaringen en gedragingen in het perspectief van een ASS-er te zien. Met de insteek samen meer met anderen te leren schrijf ik dit verhaal. Ik loop wel eens ergens tegenaan waar mijn cognitie me niet genoeg helpt om het in een helpend perspectief te zien en ik daardoor niet tot de juiste acties kom. Wellicht een herkenbaar fenomeen. Graag kom ik vrijblijvend in contact met anderen om over ASS te brainstormen en tips/kennis uit te wisselen.

Connect portaal

EdV2021 maakt gebruik van het Connect portaal.

Meld je direct aan om contact op te nemen
Meer ervaringsverhalen