Voorbereiden medicijnen

Berg pillen op tafel 123rtf 600 - 400

Het kan zijn dat in jouw situatie het (tijdelijk) gebruik van medicijnen een verstandige keuze is. Lees deze tips om je voor te bereiden.

Tips

  1. Maak een bewuste keuze op basis van betrouwbare informatie. Neem bedenktijd, vooral als je twijfelt. Wat past het beste bij jouw situatie? Plan desnoods een nieuwe afspraak in bij de arts.

  2. Praat met je familie of naasten over het medicijngebruik, zeker als er bijwerkingen te verwachten zijn. Wat betekent het voor je relatie, je kinderen, je werk? Informeer de mensen die betrokken zijn bij de zorg die je nodig hebt. 

  3. Wil je liever een ander medicijn dan het medicijn dat je voorgeschreven krijgt? Bespreek dit dan met je arts of apotheek. Vraag eventueel een second opinion bij een andere hulpverlener. 

  4. Informeer naar bijwerkingen, en hoe lang het duurt voordat je effecten van de medicatie kunt verwachten.  

  5. Plan voldoende vrije tijd in om aan de medicatie te wennen. Weet bij wie je terecht kunt met vragen of zorgen tijdens de startperiode. Met welke symptomen moet je aan de bel trekken bij de arts? Maak hier vooraf afspraken over. 

  6. Mocht je buiten de normale werktijd (avond-, nacht- en weekenduren) contact nodig hebben met een huisartsenpost, weet dan dat zij geen inzicht hebben in je dossier, tenzij je daar van tevoren toestemming voor gegeven hebt aan de huisarts (zie www.ikgeeftoestemming.nl).