Langdurig gebruik medicijnen

Pillen en pillenpotje 123rtf 600 - 400

Gebruik je gedurende een langere tijd medicijnen? Lees dan deze tips:

 1. Laat bij (langdurig) gebruik van medicatie af en toe lichamelijk onderzoek doen naar de gevolgen voor bijvoorbeeld je lever of nieren. Bloedonderzoek kan nodig zijn. Bespreek dit met je arts. 
   
 2. Als je goed bent ingesteld op medicatie ervaar je mogelijk geen klachten meer. Of je hebt blijvende vervelende bijwerkingen. Als je moeite hebt om het medicijngebruik vol te houden, bespreek dit dan met je arts. Het is niet verstandig om zomaar te stoppen met je medicatie.
   
 3. Het kan zijn dat je meerdere soorten medicijnen voorgeschreven krijgt voor psychische klachten of een combinatie van medicijnen voor psychische en lichamelijke klachten. Ook dan is het belangrijk te monitoren wat de effecten zijn voor je lichaam.  
   
 4. Sommige medicijnen hebben een negatief effect op je gevoelsleven en op je sexleven, bijvoorbeeld impotentie of een verminderd libido. Praat hierover met je arts en met je partner.  
   
 5. Door het gebruik van sommige medicijnen kun je in gewicht toenemen. Als dat bij jou voorkomt neem dan contact op met je arts en overleg wat er aan te doen is (bijvoorbeeld een ander medicijn of begeleiding van een diëtist).