Begeleiding medicijnen

Mensen in gesprek, laptop en handen zichtbaar 123rtf 600-400

Hoe zorg je voor goede begeleiding en controle bij medicijngebruik? En hoe monitor je zelf het effect van je medicijngebruik? Lees deze tips:

Tips

  1. Vraag tot hoe lang je de medicijnen moet innemen. 

  2. Plan voortgangsgesprekken in met je arts. Houd regelmatig contact, zeker als het de eerste keer is dat je medicijnen voor psychische klachten gebruikt. 

  3. Houd in de gaten hoe het gaat met je medicijngebruik en hoe je je voelt. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij. Of gebruik een checklist medicatiegebruik

  4. Zorg dat je op tijd je medicatie inneemt, bijvoorbeeld met behulp van de app Medalert.   

  5. Stop niet zonder overleg met je arts met medicijnen. Soms komen de klachten dan weer terug. Bespreek met je arts als je moeite hebt om medicijnen in te nemen bijvoorbeeld wanneer je je niet langer ziek voelt. 

  6. Vraag of je gesprekken kunt krijgen bij de POH GGZ als je onder behandeling bent bij een huisarts. Hij/zij kan je begeleiden bij medicijngebruik.   

  7. Bij bepaalde medicatie is het belangrijk om regelmatig te controleren op lichamelijke veranderingen zoals bloedwaarden en conditie van je organen. Medicatie kan op den duur negatieve gevolgen hebben.  

  8. Als je last hebt van bijwerkingen, bespreek dit dan met je arts. Soms kun je andere medicatie of een andere dosering krijgen. Let hierbij ook op gewichtstoename.  

  9. Er zijn op internet ook medicijnen te koop. Wees hier voorzichtig mee en laat je goed informeren. 

  10. Het kan voorkomen dat je een merkgeneesmiddel krijgt voorgeschreven, maar via de apotheker een merkloze variant krijgt uitgereikt. Ook al kan de werking hetzelfde zijn, sommige mensen hebben toch last van bijwerkingen door andere hulpstoffen in het medicijn. Mocht je twijfels hebben over het gebruik van een merkloos medicijn, neem dan contact op met je arts.  

  11. Als je wordt opgenomen in een ggz instelling of algemeen ziekenhuis krijg je soms andere medicatie dan je gewend bent. Heb je een crisiskaart, dan kun je opschrijven welke medicatie je slikt en welke medicijnen je liever niet krijgt (bv slechte ervaring). De ziekenhuisapotheek heeft niet zomaar jouw medicatieoverzicht. ​

Meer manieren om aan je herstel te werken

Verder lezen