Behandelmogelijkheden bij psychische klachten

man therapeut 600 - 400

Vanuit de huisarts zijn er verschillende mogelijkheden voor zorg. Laat je goed door de huisarts informeren over alle mogelijkheden:

Tips voor reguliere zorg en ondersteuning

 1. Informeer naar alle behandelmogelijkheden, met en zonder medicijnen. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat betekent dit voor jouw situatie en voor je naasten?
 2. Vraag waarom de huisarts een bepaalde voorkeur heeft: Wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen?
 3. Overleg met je huisarts wie de beste behandelaar is in jouw situatie.
 4. Bespreek de informatie met iemand die je vertrouwt en met wie je een goede afweging kunt maken als je twijfelt.
 5. Het is de bedoeling dat je samen met de huisarts een beslissing neemt. En jij of je naaste moet toestemming geven voor de behandeling. 

Andere manieren om aan je herstel te werken

 • Wil je over je klachten praten met iemand die vanuit ervaring weet hoe het voelt? Bij de ggz cliënten- en familieorganisaties kun je hiervoor terecht. Meer informatie vind je op de Help mij-pagina. Zoek je ondersteuning in de buurt? Kijk dan op de MIND-atlas.
 • Heb je behoefte aan een buddy of maatje? Lees meer over het project Maatjes GGZ.  
 • Voeding en beweging kunnen bijdragen aan je herstel, zoals hardlopen, zwemmen en fietsen. Lees meer over Running Therapie.  
 • Naast reguliere zorg is er ook complementaire zorg zoals massage, acupunctuur en mindfulness (zie bijvoorbeeld de mindfulness-app van VGZ). Complementaire hulpverleners kijken holistisch, dat betekent dat ze aandacht geven aan lichaam en geest en kunnen ondersteunen om weer in balans te komen.
 • Hoe kun je weerbaarder worden of je problemen aanpakken? Wat kun je zelf doen? Wie kan jou daarbij helpen? Stel jezelf deze vragen. Zelf meer regie krijgen over je situatie kan een deel van de oplossing zijn van je klachten. Denk aan gesprekken met een coach of counseller.
 • Zorg voor een dagritme. Het is belangrijk om bezigheden te hebben waar je nieuwe energie van krijgt.