In gesprek met je huisarts

Huisarts en patiënt in gesprek, tafel en handen zichtbaar 123rtf 600 - 400

De huisarts is voor gezondheidsklachten je eerste gesprekspartner. Bij de huisarts kun je ook terecht met vragen over je kind of een naaste. Een gesprek aangaan met de huisarts bij psychische klachten (in het gezin) kan lastig zijn. Een paar tips om je voor te bereiden op het gesprek:

Tips voor het gesprek met je huisarts

 1. Ga op tijd naar de huisarts. Neem psychische klachten serieus, want hoe eerder je aan de bel trekt hoe sneller er iets aan gedaan kan worden. 

 2. Maak vooraf een lijst met vragen. Daarmee voorkom je dat je belangrijke vragen vergeet te stellen. (Gebruik deze tips als patiënt of deze tips als naaste.) 

 3. Wees eerlijk over wat er aan de hand is. Neem als het kan iemand mee die jou goed kent en die je vertrouwt. 

 4. Vertel de huisarts over de thuissituatie. Wat zijn de gevolgen van de psychische klachten voor familie/naasten zoals een partner, ouders, kinderen of broers en zussen. Meer informatie voor naasten vind je bij Als je naaste psychische klachten heeft

 5. Zorg dat je de informatie goed begrijpt. Wat is er precies aan de hand? Is het een aandoening? Gaat het wellicht na een tijdje vanzelf voorbij? Wat zijn de vooruitzichten? 

 6. Je kunt het gesprek met je huisarts opnemen zodat je het thuis op je gemak terug kunt luisteren, bijvoorbeeld via je telefoon. Geef dit vooraf aan. Zie de Handreiking patiëntengesprek opnemen

 7. Geef naast psychische klachten ook lichamelijk klachten goed aan. De huisarts moet misschien onderzoek laten verrichten in verband met deze lichamelijke klachten. 

 8. Als je medicatie gebruikt neem deze mee. Dat geldt ook voor vitaminen of voedingssupplementen: deze kunnen invloed hebben op bepaalde medicatie. 

 9. Als je veel te bespreken hebt, vraag dan vooraf een dubbele afspraak aan bij de assistent. Dan weet je zeker dat de huisarts voldoende tijd voor je heeft. 

 10. Vragen die je kunt stellen aan het eind van het gesprek: 

  • Wat speken we af? 

  • Staan mijn gegevens goed in het dossier/systeem? 

  • Zonodig: Wanneer zien we elkaar weer?