5 oktober #ikbenopen: doe mee en deel!

Romy ikbenopen

Op maandag 5 oktober 2020 is de #ikbenopen campagne. Op deze dag willen we met zoveel mogelijk mensen uitdragen dat we openheid over psychische klachten belangrijk vinden. Daarom roepen we samen met vele andere organisaties iedereen op om een foto van zichzelf te plaatsen met een cirkel op hun handpalm, met #ikbenopen erbij. Doe jij die dag ook mee?
 

Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt

MIND vindt het belangrijk om openheid over psychische en psychosociale problemen (denk aan bijvoorbeeld opvoedingsproblemen, geweld, seksualiteit en relatieproblemen) te bevorderen. Alleen al door over je problemen te praten – bijvoorbeeld te beginnen met iemand die je vertrouwt - helpt om ervoor te zorgen dat anderen van je problemen weten en je eventueel van steun kunnen voorzien, en de zware lading eraf kan gaan. Er heerst nog best veel schaamte bij mensen als het gaat over psychische problemen. Zo houden mensen hun problemen voor zich, waardoor bijvoorbeeld stress kan uitmonden in een burn-out, somberheid in een depressie, of zelfs erger. MIND wil dit voorkomen, want door zo snel mogelijk met psychische klachten aan de slag te gaan, kan hopelijk voorkomen worden dat deze klachten straks ernstige psychische problemen worden, en mensen bijvoorbeeld op een wachtlijst voor behandeling in de ggz terechtkomen of zichzelf iets aandoen.

#openup

Ieder jaar in april/mei organiseert MIND samen met 3FM de #openup-week, waarin we hetzelfde doel beogen als de #ikbenopencampagne. In 2021 zullen we dit voor het vijfde jaar op rij samen met 3FM en Human onder de aandacht brengen, met verhalen van jongeren die openhartig vertellen over hun psychische problemen, en hiermee andere jongeren stimuleren om ook hun verhaal te vertellen. Dit hoeft niet per se in de openbaarheid, maar als jongeren en andere mensen met psychische problemen in ieder geval maar 1 persoon in vertrouwen nemen over waar ze mee worstelen, dan kunnen zij sneller hulp zoeken (als dat nodig is). Durven zij die stap nog niet te nemen, dan kunnen zij anoniem om hulp vragen bij de hulpverleners van MIND Korrelatie.
 

MIND Antonie Kamerling Award

In 2017 introduceerden we ook de MIND Antonie Kamerling Award, waarmee we makers van audiovisuele uitingen (denk aan series en documentaires) en boeken in het zonnetje zetten die op een laagdrempelige en respectvolle manier aandacht besteden aan psychische problemen. Zo won in 2017 psychiater Menno Oosterhoff de Award met zijn boek Vals Alarm, over zijn eigen dwangstoornis. In 2018 was dit de serie #jesuisdepri, over jongeren die openhartig vertelden over hun depressie, en in 2019 won Jessica Villerius de Award met haar serie Eetstoornissen: Maskers Af. Dit jaar besteden we op 6 oktober aandacht aan het feit dat Antonie Kamerling 10 jaar geleden een einde aan zijn leven maakte, en dat praten over je psychische problemen letterlijk van levensbelang kan zijn.

#ikbenopen

MIND is blij dat het initiatief #ikbenopen zoveel organisaties bij elkaar heeft gebracht om samen het belang van openheid bij psychische problematiek onder de aandacht te brengen. Iedereen kan meedoen aan de campagne door op hun social media een foto van zichzelf te plaatsen met een rondje op hun handpalm, met #ikbenopen erbij. Meer informatie en voorbeelden van foto’s zijn te vinden op www.ikbenopen.nu.

NB Ook internationaal maakt #ikbenopen het verschil door de samenwerking met partner #iamwhole uit Engeland. Op zaterdag 10 oktober 2020 (World Mental Health Day) roepen beide initiatieven samen op tot het delen van ‘de imperfecte cirkel’. Die dag wordt er ook aandacht besteed aan de Whole Hour, waarbij mensen één heel uur bewust investeren in hun psychische gezondheid.

Meer nieuws