Stem nu op Alicia, #jesuisdepri of True Selfie voor de MIND Antonie Kamerling Award

MIND AKA Antonie 2018 800x500px_Horizontaal_1_LR

De documentaire Alicia (VPRO) en de TV-series #jesuisdepri (KRO-NCRV) en True Selfie (BNNVARA) zijn de drie genomineerden voor de Antonie Kamerling Award, die MIND dit jaar voor de tweede keer uitreikt. De award is bedoeld voor de maker van een boek of audiovisuele uiting die het afgelopen jaar openheid over psychische problemen heeft bevorderd. Je kunt tot 23 november 16:00 uur op je favoriete uiting stemmen via wijzijnmind.nl/antonie. De award wordt op donderdagavond 29 november 2018 uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, psychiater Menno Oosterhoff. Oosterhoff won de prijs voor zijn boek Vals Alarm, waarin hij onder meer vertelt over zijn eigen dwangstoornis. Dit jaar gaan de uitingen allemaal over psychische problemen bij jongeren.

De genomineerden

Alicia (Maasja Ooms en VPRO): Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

Lees meer over Alicia
Bekijk de trailer

#jesuisdepri (KRO-NCRV): Jan Kooijman volgt 5 jongeren die depressief zijn of zijn geweest. De jongeren vertellen openhartig over de oorzaken van hun ziekte, het intense gevoel van ongelukkig zijn, de angst voor of het verlangen naar suïcide en de worsteling om uit hun depressie te komen.

Lees meer over #jesuisdepri
Bekijk de trailer

True Selfie (BNNVARA i.s.m. Simpel Media): Acht jongeren die in de bloei van hun leven zijn en hier ogenschijnlijk volop van genieten, hebben dagelijks te maken met depressieve klachten veroorzaakt door onzekerheid, somberheid en paniekaanvallen. Met een selfiestick filmen ze drie maanden lang hun leven. Een keer per week gaan ze onder leiding van psycholoog Erik Jongman in gesprek met elkaar.

Lees meer over True Selfie
Bekijk de trailer

Van levensbelang om jezelf te kunnen uiten

Met de Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie. Zij dragen het initiatief een warm hart toe.

Stemmen kan tot en met 23 november

Het Nederlands publiek kan tot en met vrijdag 23 november 16:00 uur via wijzijnmind.nl/antonie stemmen op haar favoriete uiting. Stemmers maken kans op twee kaarten voor de uitreiking inclusief diner en muziek: de MIND Antonie Kamerling Award wordt op donderdag 29 november tijdens het Open MIND Diner in Amersfoort uitgereikt.

Adviseurs

De genomineerden werden gekozen door 7 adviseurs, die allemaal direct of indirect te maken hebben (gehad) met psychische problematiek:

  • Bouwke Franssen, ervaringsdeskundige, oprichter The I Am One Movement en schrijver voor NiceDay
  • Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine
  • Iris Peelen, ervaringsdeskundige betrokken bij Stichting Zelfbeschadiging
  • Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC/De Bascule en hoogleraar Forensische Psychiatrie Rechtenfaculteit Leiden
  • Gerdien Rabbers, directeur Samen Sterk zonder Stigma
  • Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie VU Amsterdam
  • Hella van der Wijst, presentatrice, journalist en schrijfster
Meer nieuws