Bijna 1/3 van de mensen met geheugenproblemen heeft last van depressie

Geheugenproblemen en depressie

Mensen met geheugenproblemen die last hebben van depressie reageren ook slecht op behandeling van depressie. MIND heeft in samenwerking met Alzheimer Nederland onderzoek van Marij Zuidersma mogelijk gemaakt om te onderzoeken hoe dit kan worden verbeterd. Ze heeft 12 mensen met geheugenproblemen en depressieve klachten intensief gevolgd om achter individuele verschillen te komen. Juist deze persoonlijke verschillen kunnen belangrijk zijn voor een succesvolle behandeling van depressieve klachten.

Tijdens het onderzoek werden de deelnemers over een periode van negen weken gevolgd. De deelnemers droegen een horloge om beweging te meten en ze vulden een online dagboek in. In het dagboek gingen er vragen over stemming en geheugenproblemen. Ook gingen er vragen over andere factoren die kunnen samenhangen met een depressie, bijvoorbeeld over slaap, lichaamsbeweging en sociaal contact. Dit worden ook wel ‘triggers’ genoemd, dingen die depressieve klachten voorafgaan.   

Vernieuwend onderzoek: elke deelnemer apart bekijken

Het belangrijkste resultaat is dat elke deelnemer andere triggers voorafgaand aan de depressieve klachten laat zien. Bij de één was bijvoorbeeld weinig slaap een trigger voor depressieve klachten, bij een ander was dit te veel slaap.

Is het haalbaar en mogelijk de behandeling aan te passen op persoonlijke verschillen?

Als je iemands persoonlijke triggers kent, dan kun je de behandeling daarop aanpassen. Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk zitten er wat haken en ogen aan. Helaas was er in het onderzoek maar een kleine groep die mee wilde doen, omdat het voor velen toch intensief leek. De mensen die wel meededen waren heel positief, maar er is dus een grote groep die niet bereikt wordt. Daarnaast is het nog niet zeker of de persoonlijke aanpak beter werkt dan de huidige behandelingen. Dit wordt nog verder onderzocht. 

Voel jij je somber en vraag je je af of je klachten kunnen wijzen op een depressie? Ontdek het met onze depressietest.

Meer nieuws