Check je zorgpolis voor 2023

67763076_s

Het einde van het jaar nadert: dit betekent dat de zorgverzekeraars hun zorgpolissen voor het nieuwe jaar bekend maken en welke voorwaarden zij daarbij stellen. Tot 31 januari 2023 heeft iedereen de tijd om de verzekeringssoort aan te passen of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Als je gebruik maakt van zorg, en in het bijzonder van geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste past bij jouw situatie, wensen en budget. Wordt de zorg die je nu hebt, in 2023 nog wel (volledig) vergoed? Door wijzingen in de polisvoorwaarden kun je mogelijk voor hogere kosten te staan dan in 2022. We delen in dit artikel enkele tips en links naar overzichten van de Consumentenbond.

Check je polis: de premie

De inhoud van een basisverzekering is over het algemeen gelijk, maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan per verzekeraar behoorlijk verschillen. Welke verzekeraars bieden de goedkoopste en meest gunstige basisverzekering? Zie het overzicht op de site van de Consumentenbond. Het is belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken als je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Let ook op de voorwaarden. En ook als je niet overstapt, kunnen de voorwaarden van je verzekering voor 2023 veranderd zijn.

Check je polis: naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: de natura-, restitutie- en combinatieverzekering. In de voorwaarden verschillen deze verzekeringen in de vergoeding en keuzevrijheid voor zorgaanbieders. Waar moet je op letten?

Naturapolis: de zorgverzekeraar vergoedt de zorg uit het basispakket alleen volledig als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ze hebben dan afspraken gemaakt over de prijs, de duur en de kwaliteit van behandelingen.

Restitutiepolis: de zorgverzekeraar betaalt de kosten bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Dus ook de een behandelaar waar de zorgverzekeraar geen contract mee sluit. Soms moet je de rekening wel eerst zelf betalen waarna je het bedrag van de rekening kunt terugvragen aan de zorgverzekeraar. Als cliënt heb je hierdoor wat ze noemen ‘vrije artsenkeuze’. Dit kan soms nodig zijn omdat deze zorg beter bij jouw wens aansluit of omdat lange wachttijden zijn bij de gecontracteerde aanbieders. Let goed op: verschillende verzekeraars hebben de restitutiepolis in 2023 afgeschaft! Welke nog wel? Zie het overzicht hier.

Combinatiepolis: Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je recht op een vergoeding op restitutiebasis.

Tot slot is er ook nog een budgetpolis: dit is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een normale naturapolis.

Check je polis: vergoeding van niet-gecontracteerde zorg

Ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan betaal je vaak een deel van de rekening zelf. Hoeveel je precies moet bijbetalen, kan per zorgverzekering verschillen. In veel gevallen wordt voor niet-gecontracteerde ggz 75% of minder van de kosten vergoed. De Consumentenbond heeft de verschillende vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg in 2023 op een rij gezet.

Check je polis: is je polis nog een restitutiepolis?

Verschillende polissen die in 2022 nog een restitutiepolis waren, zijn dat in 2023 niet meer. Ze zijn veranderd in een combinatiepolis. Vooral voor GGZ en wijkverpleging is er dan alleen nog volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit geldt voor de restitutiepolissen van: FBTO, IZA, IZZ (VGZ), National Academic, Promovendum, UMC Zorgverzekering, United Consumers, Univé, VGZ, Zekur. Eerder besloten OHRA, Nationale Nederlanden, ONVZ, PNOzorg, VvAA, De Friesland (Achmae), Pro Life, DSW en Ditzo al om geen polis meer aan te bieden die alle zorg vergoedt. Zie de site van de Consumentenbond welke verzekeringen nog wel een restitutiepolis bieden.

Wat zijn je mogelijkheden?

MIND adviseert je om goed te lezen wat de voorwaarden van je polis zijn, of deze aansluiten bij je wensen en of je hiermee je huidige zorg kunt behouden dan wel betalen. De site van zorgvergelijker kan je mogelijk helpen bij het vergelijken van verzekeringen. Wil of kun je niet naar een andere verzekering overstappen? Vraag je zorgverzekeraar om zorgbemiddeling. Zij hebben een zorgplicht. Dat wil zeggen dat zij ervoor moeten zorgen dat hun verzekerden de nodige zorg krijgen. Om kosten te drukken, kun je ook nagaan of je voor zorgtoeslag of een gemeentepolis in aanmerking komt.

Heb je vragen over de polisvoorwaarden van jouw verzekering, bel met het Nationale Zorgnummer (initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en MIND) via 0900 – 2356780 op werkdagen tussen 9:00 - 13:00 uur (€ 0,20 per gesprek) of stuur een email.

Meer nieuws