Check je zorgpolis voor 2025

window-1231894_640

Op 12 november hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpolissen en bijbehorende premies voor 2025 bekend maken. Tot 31 december 2024 heeft iedereen de tijd om zijn huidige polis op te zeggen en/of aan te passen en tot 31 januari 2025 om een andere zorgverzekeraar te kiezen. Als je gebruik maakt van zorg, en in het bijzonder van geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste past bij jouw situatie, wensen en budget. Wordt de zorg die je nu hebt, in 2025 nog wel (volledig) vergoed? Door wijzigingen in de polisvoorwaarden kom je mogelijk voor hogere kosten te staan dan in 2024. Geen van de zorgverzekeraars biedt nog een restitutiepolis voor ggz. Wat zijn je mogelijkheden? We delen in dit artikel enkele tips en links naar overzichten. 

Check je polis: de premie

De inhoud van een basisverzekering is over het algemeen gelijk, maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan per verzekeraar behoorlijk verschillen. Welke verzekeraars bieden de goedkoopste en meest gunstige basisverzekering? Zie het overzicht op de site van de Consumentenbond. Het is belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken als je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Let ook op de voorwaarden. En ook als je niet overstapt, kunnen de voorwaarden van je verzekering veranderd zijn.  

Check je polis: naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: de natura- en combinatieverzekering. De voormalige restitutiepolis heet nu vaak een combinatieverzekering. In de voorwaarden verschillen deze verzekeringen in de vergoeding en keuzevrijheid voor zorgaanbieders. Waar moet je op letten?  

Naturapolis: de zorgverzekeraar vergoedt de zorg uit het basispakket alleen volledig als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ze hebben dan afspraken gemaakt over de prijs, de duur en de kwaliteit van behandelingen. Ongecontracteerde zorg wordt maar deels vergoed, verschillend van 50 tot 70% van de zorgkosten (gebaseerd op het gemiddelde tarief). Op de site van de zorgverzekeraar kun je lezen, welke contracten voor 2025 afgesloten zijn. Let op: soms zijn zorgverzekeraars nog in onderhandeling met aanbieders. De sites worden daarom regelmatig nog aangevuld. 

Combinatiepolis: Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je recht op een vergoeding op restitutiebasis. Voor ggz is bij geen enkele verzekeraar meer volledige vergoeding van ongecontracteerde ggz, meestal wordt in deze polis 85% van de zorgkosten vergoed. Let op: het gaat hier om 85% van het gemiddelde tarief. In de praktijk kan het deel dat je zelf moet bijbetalen dus hoger liggen. 

Restitutiepolis: de zorgverzekeraar betaalt de kosten bij alle behandelaars vanuit de basisverzekering. Dus ook bij een behandelaar waar de zorgverzekeraar geen contract mee sluit. Vanaf 2025 is er geen zorgverzekeraar die nog een volledige restitutiepolis biedt, zij zijn allen omgezet naar een combinatiepolis. Ongecontracteerde ggz en wijkverpleging worden daarin niet meer volledig vergoed. Voor mensen die in 2024 een restitutiepolis hadden, geldt een overgangsjaar. Voor behandelingen die al zijn ingezet, of die ingepland staan, gelden in 2025 de voorwaarden die zij in 2024 hadden. Kijk goed op de site van je zorgverzekeraar naar de details hierover. 

Tot slot is er ook nog een budgetpolis: dit is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kun je bij een nog kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een normale naturapolis.  

Check je polis: vergoeding van niet-gecontracteerde zorg

Wil je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan moet je in 2025 een deel van de rekening zelf betalen. Hoeveel je precies moet bijbetalen, kan per zorgverzekering verschillen. In veel gevallen wordt voor niet-gecontracteerde ggz 65% of minder van de kosten vergoed. Op deze pagina van de contractvrijepsycholoog zie je een overzicht van de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde ggz in 2025.  

Check je polis: je had een restitutiepolis?

Menzis, Asr en Aevitae zijn de laatste verzekeraars die in 2024 nog een restitutiepolis boden. Mensen die hier een restitutiepolis hadden, kunnen nog 1 jaar verder onder dezelfde voorwaarden. Wat kun je doen als jouw ongecontracteerde ggz in 2025 of daarna niet meer volledig vergoed wordt: 

  • Bespreek met je behandelaar en met de zorgverzekeraar of contractering een optie is 
  • Wijs de zorgverzekeraar op hun zorgplicht: als er binnen de gecontracteerde ggz geen passende zorg wordt geboden (passend bij jouw zorgvraag, binnen een redelijke reistijd en wachttijd) dan zijn ze verplicht om ongecontracteerde zorg aan te bieden en deze volledig te vergoeden. Bij lange wachttijden kun je vragen om wachttijdbemiddeling. 
  • Wijs je zorgverzekeraar op het ‘hinderpaalcriterium’: jouw bijbetaling voor de zorgkosten mag niet zo hoog zijn, dat het je hindert om deze zorg af te nemen. 
  • Wil je zorgverzekering op basis van het bovenstaande niet helpen? Doe een melding bij de Nederlands Zorgautoriteit 

Wat zijn je mogelijkheden?

MIND adviseert je om goed te lezen wat de voorwaarden van je polis zijn, of deze aansluiten bij je wensen en of je hiermee je huidige zorg kunt behouden dan wel betalen. De site van zorgwijzer kan je mogelijk helpen bij het vergelijken van verzekeringen. Wil of kun je niet naar een andere verzekering overstappen? Vraag je zorgverzekeraar om zorgbemiddeling. Zij hebben een zorgplicht. Dat wil zeggen dat zij ervoor moeten zorgen dat hun verzekerden de nodige zorg krijgen. Om kosten te drukken, kun je ook nagaan of je voor zorgtoeslag of een gemeentepolis in aanmerking komt.  

Wil je overstappen? Let dan goed op: je hebt tot en met 31 december 2024 de tijd om je huidige zorgpolis op te zeggen en tot en met 31 januari 2025 de tijd om een nieuwe polis en zorgverzekeraar te kiezen. 

Heb je vragen over de polisvoorwaarden van jouw verzekering, bel met het Nationale Zorgnummer (aangeboden door Patiëntenfederatie Nederland) via 0900 – 2356780 op werkdagen tussen 9:00 - 13:00 uur (€ 0,20 per gesprek) of stuur een e-mail.  

Meer nieuws