Verslag Dag van de Ervaringsdeskundige

logo dag van de ervaringsdeskundige

Door Sonja Visser en Marjan ter Avest:

Vrijdag reisden we af naar Groningen, voor de Dag van de Ervaringsdeskundige: een inspirerende, rijke dag voor 1 euro. Complimenten aan Koos de Boed en zijn medeorganisatoren die met een minimaal budget een dag wisten te organiseren waarbij alle aanwezigen vanaf het begin tot aan het einde werden geboeid, geïnspireerd, vermaakt en verwend met koffie, feestelijke cakejes, lunch en ander lekkers. En het waren de mensen zelf die met hun ervaringen en inzicht de dag indrukwekkend hebben gemaakt.

Zo maar een greep uit alle mooie uitspraken van mensen:  

Wilma zei: “Ervaringsdeskundigheid een middel is en geen doel op zichzelf. Ons gezamenlijke doel is bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen.”

Alie zei: “Het gaat om meedoen. En iedereen hoort daar aan bij te dragen.”

Danny zei: "Het gaat om passie, uit je comfortzone durven gaan, het verschil in je eigen leven durven maken”. Hij deelde
cadeautjes uit want hij had ontdekt dat geven maakt dat je krijgt wat je toekomt."

Romana zei: ”Er zit zoveel rijkdom in het zoeken naar gedeelde emoties in ervaringen. Dan vinden we common ground: als beleidsmedewerker, hulpverlener, cliënt of ervaringsdeskundige.”

Meina zei: "De ene ervaring is niet 'groter' of 'belangrijker' is dan de andere. Jouw kat is niet doder dan mijn dode kat."

Jim zong: "Waar was ik toen ik hier niet was, hoe heet dat onbekend gebied? Een stoel en tafel en matras, een kamer vol onnoemelijk verdriet. Ik vocht, ik zocht, ik vond een brug… ik ging terug."

Er gebeurt veel in het land om mensen houvast te geven bij hun herstel en hen te laten meedoen. Een land vol initiatieven.

Dag van de Ervaringsdeskundige

Op deze dag klopte het hart van de cliëntenbeweging. De energie om te ondersteunen, te groeien en te vernieuwen stroomde door de vaten van het programma.

Vorig jaar heeft Sonja Visser met haar Hersteleuro-prijs van VGZ de eerste dag van Ervaringsdeskundigen mogelijk gemaakt. Hoe mooi is het dat haar stokje steeds weer over wordt gedragen aan iemand anders. En ook MIND houdt hierbij een stokje vast: wij reserveren jaarlijks een vast bedrag om deze dag mogelijk te maken.
 

Meer nieuws