Eetstoornissen: Maskers Af, Tygo in de GHB en Veda Beslist Zélf genomineerd voor MIND Antonie Kamerling Award

Mind_AKA_Award_2019_Beelden_800x500px_Wt_LR_1

Eetstoornissen: Maskers Af, Tygo in de GHB en Veda Beslist Zélf zijn genomineerd voor de MIND Antonie Kamerling Award. De award is bedoeld voor een boek of TV-programma dat het afgelopen jaar openheid over psychische problemen heeft bevorderd. Het Nederlands publiek kan van 12 november tot en met 6 december op hun favoriete uiting stemmen via www.wijzijnmind.nl/antonie. De award wordt 12 december 2019 uitgereikt door de winnaars van vorig jaar: presentator Jan Kooijman en 4 hoofdrolspelers van de serie #jesuisdepri (KRO-NCRV).

De MIND Antonie Kamerling Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De uitingen die dit jaar genomineerd zijn, gaan over uiteenlopende psychische problemen, zoals eetstoornissen, drugsverslaving en euthanasie bij ernstige psychische problematiek:

  • Eetstoornissen: Maskers Af (Jessica Villerius, Videoland en LINDA.): Hoe is het om te leven met een eetstoornis? Hoe ziet een dag eruit van iemand met deze ziekte? In de 4-delige serie 'Eetstoornissen: Maskers af' over de meest voorkomende eetstoornissen zie je hoe het leven van iemand met een eetprobleem eruitziet en waar zij in hun dagelijkse bezigheden tegenaan lopen.

 

  • Tygo in de GHB (EO en Zodiak Nederland): In Tygo in de GHB duikt Tygo Gernandt in de wereld van de GHB. Hij trekt op met gebruikers en dealers, volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed. In de serie krijgen GHB-gebruikers een gezicht, waardoor je als kijker leert begrijpen waarom ze het leven leiden dat ze leiden.
     
  • Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens (Jessica Villerius en BNNVARA): Documentairemaakster Jessica Villerius volgt veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda. Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondraaglijk maken. Op haar 17e meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek, in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie.

De genomineerden werden gekozen door 5 adviseurs[1], die allemaal direct of indirect te maken hebben (gehad) met psychische problematiek.

Van levensbelang om jezelf te kunnen uiten

Met de MIND Antonie Kamerling Award vraagt MIND aandacht voor het (levens!)belang om jezelf te durven en kunnen uiten bij psychische problemen. De award kwam tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie Kamerling. Zij dragen het initiatief een warm hart toe.
 

Stemmen kan tot en met 6 december

Het Nederlands publiek kan van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 6 december 16:00 uur via www.wijzijnmind.nl/antonie stemmen op hun favoriete uiting. Stemmers maken kans op twee kaarten voor de uitreiking, inclusief hapjes, drankjes en muziek. De MIND Antonie Kamerling Award wordt op donderdag 12 december in Amersfoort uitgereikt tijdens een kerstbijeenkomst voor onder meer de lidorganisaties van MIND. Programmamaker, presentator en schrijver Hella van der Wijst zal de avond presenteren.

[1] De 5 adviseurs in alfabetische volgorde:

  • Alan Ralston: psychiater, medisch hoofd zorglijn Acuut en intensieve zorg UMC Utrecht en bestuurslid NVvP
  • Gerdien Rabbers: directeur Samen Sterk Zonder Stigma
  • Hella van der Wijst: programmamaker, presentator en schrijver
  • Michiel Verheul: ervaringsdeskundige, spreker en programmamaker
  • Patricia de Boer: initiatiefnemer en coördinator Stichting Dalisay Recovery en moeder van Dalisay, die helaas de strijd tegen haar psychische problemen verloren heeft
Meer nieuws