De hoogtepunten van 2022

MIND Last Man Standing 2022 - eindbedrag met publiek

MIND kijkt terug op 2022. Een jaar waarin er veel aandacht was voor mentale gezondheid, waarin we veel gedaan hebben om deze te verbeteren en met een record aantal acties (1.308) van mensen die willen bijdragen aan de missie van MIND. Dit zijn onze 10 hoogtepunten:

MIND Blue Monday Run

Op maandag 17 januari kwamen meer dan 400 mensen in beweging voor de MIND Blue Monday Run. Koningin Máxima wandelde mee voor Blue Monday. En Jacques Amkreutz rende zelfs 60 kilometer hard ter nagedachtenis aan zijn zoon. Samen haalden zij bijna € 70.000 op voor mentale gezondheid. Doe jij mee met de MIND Blue Monday Run 2023? Meld je hier aan. 

MBMR Koningin Máxima

Petitie: Stop de bezuinigingen op de jeugdzorg

In februari startte MIND een petitie tegen de bezuinigingen op de jeugdzorg. In mei zeiden bijna 12.000 mensen tegen de regeringspartijen dat met meer bezuinigingen de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan. Vooral de plannen om een eigen bijdrage in te voeren en de behandelduur in te korten zorgt voor een verslechtering van de jeugdzorg. 

petitie Jeugdzorg

Lancering MIND Us

Erevoorzitter Koningin Máxima lanceerde op 30 maart stichting MIND Us. MIND Us zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

In november schreef Koningin Máxima een mooie brief en in december lanceerde zij en MIND Us samen het actieplan: Het gaat om jou

Soft Launch MIND Us 01

Social media campagne over OCD

OCD (Obsessieve-Compulsieve Stoornis, ook wel dwangstoornis) uit zich bij iedereen anders. Mensen krijgen daarom ook laat pas de juiste diagnose. Om hier meer aandacht voor te vragen, ontwikkelde MIND eind maart samen met ervaringsdeskundigen en professionals van de VGCt, GGz Centraal, Pro Persona en Amsterdam UMC/GGZ inGeest een succesvolle social media campagne.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

MIND ondertekent het Integraal Zorgakkoord niet

De zorg dreigt vast te lopen: er is personeelstekort en de wachttijden zijn te hoog. MIND vindt dat het tijd is voor radicale veranderingen. In 2022 nam MIND intensief deel aan onderhandelingen om te komen tot een Integraal Zorgakkoord (IZA). Op 6 september besloot MIND het akkoord niet te ondertekenen omdat een aantal afspraken het recht van patiënten en burgers onder druk zet: 

  • De vrije keuze voor een behandelaar wordt ingeperkt 
  • Er worden onvoldoende garanties ingebouwd voor de bescherming van persoonsgegevens van cliënten en naasten. 
  • De financiering van de inzet van ervaringsdeskundigen is onvoldoende geregeld 
  • De inbreng van gemeenten en het sociale domein is nog onzeker.

Op 5 december mocht MIND in de Tweede Kamer vertellen over het belang van ongecontracteerde zorg voor mensen met psychische klachten. Met ongecontracteerde zorg vinden zij zorg op maat en kunnen wachtlijsten in de ggz omzeilen.

Last Man Standing

In september is met de zesde editie van de MIND Last Man Standing € 45.417 opgehaald voor MIND. 250 deelnemers stonden 6 uur lang op een verhoging om aandacht te vragen voor iedereen die zelf of als naaste te maken heeft met psychische klachten.

Last Man Standing 2022 - eindbedrag

Startpakket voor docenten: mentale gezondheid bespreekbaar maken in de klas

In oktober lanceerden Luister Eens en MIND een uitgebreid startpakket voor docenten om mentale gezondheid bespreekbaar te maken in hun klas.  Met de laagdrempelige tools kunnen docenten van middelbare scholen en MBO zelf aan de slag. Of ze krijgen eerst een training of cursus. Hoe ga je op een veilige manier het gesprek aan over mentale klachten in de klas.

Luister Eens startpakket

Werkconferentie 'Mentale gezondheid in de toekomst'

Maandag 10 oktober, op World Mental Health Day, organiseerde MIND samen met Nederlandse Verening voor Zelfregie en Herstel een werkconferentie over 'Mentale gezondheid in de toekomst'. Na de verrassende opening, die op afstand via een videoboodschap werd verricht door staatssecretaris Maarten van Ooijen, werd de zaal met 200 deelnemers getrakteerd op een afwisselend programma met sprekers als Simone Melis (MIND), Sonja Visser (NVZH) en Lori van Egmond (Vriendendiensten Deventer). 

20221010_100724-01-01

Chill je moet al zoveel-challenge

Bijna 3.000 mensen deden vanaf oktober mee met de Chill, je moet al zoveel-challenge. In de challenge ga je aan de slag met onderwerpen zoals FOMO (fear of missing out), teleurstellingen en keuzes maken. Ook kan je iedere week luisteren naar een nieuwe podcast met (bekende) presentatoren, artiesten en influencers over hoe zij prestatiedruk ervaren. Je kan nog meedoen

Chill, je moet al zoveel challenge

Vertrek directeur Marjan ter Avest

Een hoogtepunt kunnen we het niet noemen. Maar een belangrijk moment in 2022 was het wel. Het vertrek van onze directeur Marjan ter Avest in december. Zij bekleedde de functie sinds 2016, maar was sinds 2007 al betrokken als directeur van de vereniging MIND Platform. Dianne Burger is benoemd als interim directeur-bestuurder van MIND. 

Marjan ter Avest MIND4631 foto Patrick Siemons online

Steun ons

Wij hopen in 2023 ook weer mooie projecten neer te zetten (online, op school, op het werk), veel meer aandacht te krijgen voor mentale gezondheid en de politiek te bewegen voor beter beleid. Wil jij ons daarbij helpen? Steun ons met een kleine of grote gift. Of start zelf een actie. 

Meer nieuws