MIND wil lessen over psychische gezondheid op iedere school

Opnamen RTL Nieuws MIND Young Academy

MIND wil dat op iedere school lessen worden gegeven over psychische gezondheid: in het basisonderwijs, op de middelbare school en op het MBO, HBO en universiteiten. Zo kan voorkomen worden dat kinderen en jongeren psychische problemen ontwikkelen en later bijvoorbeeld op een wachtlijst in de ggz terechtkomen. MIND-directeur Marjan ter Avest vertelde hier zaterdagavond 15 december 2018 meer over in RTL Nieuws.

Preventie – het voorkómen van psychische problemen - is een belangrijk onderdeel van het werk van MIND. Als je ervoor zorgt dat jongeren zo vroeg mogelijk praten over hun (psychische) problemen, kun je op tijd hulp bieden. Daarmee voorkom je dat bijvoorbeeld somberheid uitmondt  in een depressie, of stress in een burn-out. Ook als kinderen en jongeren bijvoorbeeld worden gepest of problemen thuis hebben, is het belangrijk dat ze hier open over durven te zijn, zodat ze hulp kunnen krijgen voordat deze problemen kunnen verergeren of leiden tot psychische klachten.

MIND Young Academy: lessen over psychische klachten voor en door jongeren

MIND en Diversion ontwikkelden samen het onderwijsprogramma MIND Young Academy, dat op dit moment op tientallen scholen draait. Hierbij verzorgen jonge ervaringsdeskundigen 3 lessen. Door hun persoonlijke ervaringen te delen, maken ze het onderwerp bespreekbaar en laten ze zien dat het niet raar is om te worstelen met psychische klachten. Dit helpt het taboe op het praten over psychische problemen te doorbreken. Samen met jongeren wordt bekeken hoe zij psychische problemen kunnen herkennen, bespreekbaar kunnen maken en hulp kunnen zoeken. Samenwerking met docenten en zorgprofessionals is een essentieel onderdeel van de MIND Young Academy.

MIND en Diversion willen de MIND Young Academy heel graag uitrollen door heel Nederland. We hebben hier wel jouw hulp bij nodig.

Meer nieuws