Ongekend aantal deelnemers aan zesde MIND Blue Monday Run 2023

Blue monday run Roden 2023 foto eric van nieuwland 213050

Ruim 800 mensen in beweging tegen depressie en voor mentale gezondheid

Vandaag komen 800 mensen in beweging tijdens de zesde MIND Blue Monday Run. Op de zogenaamd meest sombere dag van het jaar wandelen of rennen zij om aandacht te vragen voor mentale gezondheid en geld op te halen voor onder andere meer voorlichting hierover. De deelnemers haalden hier ruim € 92.000 euro mee op. 

Gedurende de hele dag rennen of lopen mensen hun eigen route op locaties die zij zelf kiezen: van Goes tot West-Terschelling. Sommigen doen dit individueel, anderen lopen met een groep mensen. De noodzaak om in actie te komen is groter dan ooit: 3,3 miljoen mensen in Nederland ondervinden psychische klachten. De bereidheid om voor mentale gezondheid in actie te komen is dan ook ongekend. Vorig jaar namen ruim 400 mensen deel, dit jaar verdubbelt dat aantal en doen 822 mensen mee. Alle deelnemers komen in actie om aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Veel deelnemers hebben ook zelf of in hun nabije omgeving ervaring met psychische klachten. 

Deelnemers gemotiveerd om bij te dragen aan mentale gezondheid

In Horst aan de Maas loopt dit jaar Rico Janssen een halve marathon. Nog maar kort geleden verloor hij zijn zus die na een lange strijd voor euthanasie koos. Op zijn actiepagina schrijft hij: ”Mijn zus heeft de laatste jaren van haar leven gekampt met verschillende psychische problemen. Veel therapieën werden aangeraden, maar niets bleek voldoende te zijn om het tij te keren.” Zijn zus deed voor haar overlijden een schenking aan MIND. “Ze wilde graag dat er meer aandacht was voor psychische klachten. Dat niemand zo hoefde te lijden zoals zij dat heeft gedaan. Nu is het aan mij om hier ook mijn steentje aan bij te dragen. Daarom ga ik op maandag 16 januari de strijd met mezelf aan, en ga ik een halve marathon rennen.” 

Initiatiefnemer Stefan Wendel doet voor de zesde keer mee

Stefan Wendel nam zes jaar geleden het initiatief voor de MIND Blue Monday Run, om aandacht te vragen voor depressie. Dit deed hij nadat hij zijn vader in 2014 verloor door suïcide. Op zijn actiepagina schrijft hij: ”Ik weet zeker dat het anders had kunnen lopen met mijn vader, als de hulp gespecialiseerder was geweest en minder via standaard protocollen was verlopen. Het is voor de meeste mensen met mentale problemen een hele moeilijke stap om open te staan voor hulpverlening en deze ook te accepteren. Gevoel van schaamte, onwetendheid, angst en onmacht maakt de drempel enorm hoog. Als we dit willen doorbreken moeten psychische ziektes veel makkelijker bespreekbaar worden en net als bij andere ziektes de hulpverlening omarmd worden.” Natuurlijk doet Stefan ook dit jaar weer aan de run mee met een heel team in Roden. 

Blue monday run Roden 2023 foto eric van nieuwland 203043

Een greep uit de vele acties

Amsterdam loopt een grote groep studenten van studenten psychologie vereniging ASPV Pavlov. Met 64 teamleden vragen zij aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. In het Vondelpark in Amsterdam organiseren Merlijn en Vlinder Kamerling een loop en ook in Wezep loopt een grote groep van 19 mensen afstanden van 7, 10 en 15 kilometer. En in Zeeland heeft ggz instelling Emergis een grote actie voor personeel en cliënten georganiseerd.

Bedankt voor jullie steun!

En zo waren er nog honderden andere deelnemers, met hun eigen verhaal, die zich vandaag allemaal inzetten tegen depressie en voor mentale gezondheid. We zijn hen en alle sponsors, aanmoedigers en delers heel erg dankbaar voor hun steun! Tot volgend jaar!

Foto's van de MIND Blue Monday Run 2023

Screenshot_20230115_181555_Chrome

Heb jij ook een foto gemaakt tijdens de MIND Blue Monday Run 2023 en vind je het leuk als wij hem hier delen? Mail dan je foto naar webredactie@wijzijnmind.nl 

Sabina en Monique wandelen 5km voor de MIND Blue Monday Run

Sylvia de Boer

Pro persona social run - Instagram

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.
Meer nieuws