#openup: 1 op 3 jongeren sinds coronacrisis opener over hoe ze in hun vel zitten

#openup is een samenwerking van NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM, op initiatief van HUMAN en MIND

Header Openup 2021

Een op drie jongeren (33 procent) vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN in het kader van de #openup-week. Deze vindt plaats van zondag 10 tot en met vrijdag 15 oktober en is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten.

De jongeren hebben het gevoel dat er meer ruimte is om te delen wanneer het niet oké gaat. Ze merkten dat iedereen in meer of mindere mate struggelde tijdens de coronacrisis en dat mentale gezondheid vaker onderwerp van gesprek was. De cijfers illustreren waarom ook dit jaar de jongerenmerken de handen ineenslaan voor de vijfde editie van #openup. Samen stimuleren ze openheid over psychische klachten, omdat openheid ervoor zorgt dat jongeren eerder aan de bel trekken en hulp zoeken. MIND, Human, FunX, NPO 3 en 3FM roepen jongeren op hun eigen verhaal te delen met de hashtag #openup. Daarnaast vragen we jongeren om niet alleen zelf open te zijn, maar ook om belangstelling te tonen als ze denken dat het niet goed met iemand anders gaat.

Veel stress onder jongeren

In het onderzoek vertelt een groot deel van de jongeren dat ze het afgelopen jaar langere tijd te maken hadden met stress (63 procent), somberheid (54 procent) en eenzaamheid (49 procent). Deze problemen zijn niet nieuw. Ook in het openup-onderzoek voor de coronacrisis vertelden jongeren hierover. Bijvoorbeeld door gebeurtenissen in hun leven, prestatiedruk of negatieve gedachten. Wel zegt 31 procent van de deelnemers met psychische klachten dat de pandemie het erger heeft gemaakt. Ook is het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt gestegen, van 37 procent naar 49 procent.
 
Kijk voor meer resultaten uit het onderzoek op NPO3.nl/3Vraagt

Online test ‘Check je bui’

Niets zo veranderlijk als het weer, net zoals iemands psychische toestand. Daarom presenteren de jongerenmerken Check Je Bui, een buienradar waarmee jongeren binnen een paar minuten hun mentale weerbaarheid kunt meten. Daarnaast krijgen ze tips en tricks van Bizzey, Daan Boom, Dzifa Kusenuh, Nicolaas Veul en Tim den Besten om mentaal gezond te blijven. De test staat op npo3.nl/openup, waar alle relevante informatie wordt gebundeld, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-video's, podcasts en artikelen.

Op de website van MIND worden artikelen, interviews en video's gedeeld rond #openup: https://mindyoung.nl/projecten-en-campagnes/doeeenopenup

Highlights in de programmering van NPO 3, 3FM en FunX

NPO 3
 
Brandpunt+ 
NPO3.nl licht artikelen van Brandpunt+ uit die passen bij het thema, zoals ‘Zo word je (on)gelukkig als twintiger: zoek je passie en voel je speciaal’, ‘Wat te doen wanneer je worstelt met zingeving’ en ‘Wat je kan doen terwijl je op de wachtlijst van een psycholoog staat’.
 
Wacht FF 
Met de drama/comedy ‘Wacht FF’ willen Dylan Haegens en zijn vriendin Marit psychische problemen bespreekbaar maken. Zes patiënten met psychische klachten zijn tot elkaar veroordeeld: ze zitten 'opgesloten' in de wachtkamer, te wachten tot ze aan de beurt zijn voor hun behandeling. Maar dit duurt lang, erg lang… De jonge patiënten, die allen een ander verborgen psychisch probleem hebben, raken vervolgens met elkaar in gesprek. Hun verschillende psychische aandoeningen leveren ongemakkelijke en soms hilarische situaties op. Gaandeweg leren ze steeds meer over elkaar en komt er meer begrip en onbegrip voor elkaars problematiek. Rond deze serie wordt verwezen naar de hulpverlening van MIND Korrelatie
 
NPO FunX
Op World Mental Health Day (zondag 10 oktober) kunnen FunX-volgers in Weekend Request via de FunX-app een track aanvragen die hen kracht geeft wanneer ze zich minder happy voelen. Omdat FunX het belangrijk vindt dat je naast je eigen mentale bui je óók de mental health van je matties checkt, gaan alle FunX-dj’s in hun show in gesprek met luisteraars die de Check Je Bui-test hebben gedaan. Hiphopartiest Bizzey, ambassadeur van MIND en één van de BN’ers die te zien is in de Check Je Bui-test, schuift zondagochtend 10 oktober aan in Start met Fernando om te praten over zijn mental health en in te checken bij de FunX-luisteraars. Op maandag 11 oktober deelt influencers Marwa Omari haar verhaal over haar mentale klachten in de Avondshow met Tannaz. 
 
Podcast
Via FunX.nl kunnen jongeren de podcast Mental Health Club van Tannaz beluisteren. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het opbouwen van een nieuw leven als vluchteling en de mentale gevolgen ervan, hoe ga je als beginnend artiest om met stress van social media en speciaal voor de #openup-week gaat FunX-dj Tannaz in gesprek met Moesha en Hilje, twee jonge vrouwen die elkaar in een instelling hebben ontmoet en een vriendschap hebben opgebouwd. 
 
Online
Wat als iemand in je omgeving mentale problemen heeft? Hoe signaleer je dat, wat kun je doen om te helpen, maar vooral: hoe ga je ermee om? In FunX Beseft worden deze vragen en meer beantwoord. Op de social kanalen van FunX onthult zanger Zefanio in een persoonlijk interview de betekenis achter zijn nog niet uitgebrachte track Anti Social en elke week geeft social reporter Shaquille een persoonlijk weerbericht op basis van de Check Je Bui-test. Daarnaast gaat hij de straat op om te checken hoe het gesteld is met de mentale bui van FunX-volgers.
 
NPO 3FM
Hiphopartiest Bizzey is zaterdag 9 oktober co-host in de uitzending van Weekend Wijnand. Bizzey heeft een depressie gehad en gaat hierover in gesprek met de 3FM-dj. Bij Frank en Eva: Welkom Bij De Club wordt de Check Je Bui-test live in de uitzending gedaan en daarna besproken met BN'ers, die vervolgens adviezen geven aan de hand van de uitslag. 
 
3FM-dj Sander Hoogendoorn spreekt in de ochtendshow een ervaringsdeskundige over ongevraagde adviezen die mensen geven als je niet lekker in je vel zit en wat je dan beter wel kan zeggen. In Parels van de Nacht komt spoken word-artiest 'INDENAAMVAN' een spoken word doen over zijn eigen ervaringen met psychische problemen. 
 
Online serie #openup (3FM HUMAN): Twee BN’ers gaan met elkaar in gesprek over hun eigen ervaringen met mentale struggles.
Afl 1 op 12 oktober: Typhoon & Linde Schöne
Afl 2 op 13 oktober: Lucky Fonz III & Tobi Lakmaker
Afl 3 op 14 oktober: Aafke & Josje Romeijn
 
Voor het hele overzicht van alle programma’s, podcasts, YouTube-series en artikelen over de openup-week, ga naar npo3.nl/openup.
 
Over het onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 22 tot en met 1 oktober 2021, deden 2100 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Meer nieuws