Programma Kassa: geen zorg voor volwassenen met jeugdtrauma’s

wachten pixabay gelabeld hergebruik

Vanavond besteedt het programma Kassa aandacht aan de lange wachtlijsten in de specialistische ggz. De wachtlijsten zijn net als in 2014, toen Kassa en MIND hier ook aandacht voor vroegen, nog steeds schrikbarend. Met name voor autisme, persoonlijkheidsproblematiek en volwassenen met jeugdtrauma's lopen de wachttijden op van een half jaar tot 3 jaar. Marjan ter Avest, directeur van MIND, doet tijdens de uitzending een dringende oproep aan zorgaanbieders, verzekeraars, het ministerie van VWS en de VNG om de verantwoordelijkheid niet langer naar elkaar af te schuiven en in actie te komen om de wachtlijsten terug te dringen. Ook roept ze het nieuwe kabinet op haar ambitie te tonen om de wachtlijsten in het komende jaar terug te dringen.

Wat gaat er mis?

Waardoor ontstaan de wachtlijsten in de specialistische ggz? Allereerst doordat er te weinig aanbod is, waardoor patiënten worden doorgeschoven van de ene naar de andere zorgaanbieder. Daarnaast zorgt het feit dat er een gemiddelde vergoeding per patiënt is ervoor dat de aanbieders en verzekeraars geen belang hebben bij het terugdringen van de wachtlijsten. Ten slotte laat de screening van zorgaanbieders van mensen die op de wachtlijst staan en dringend hulp moeten krijgen te wensen over.  

Meldactie volwassenen met jeugdtrauma's

STRAKX, Caleidoscoop en MIND starten op 29 april een Meldactie voor volwassenen met jeugdtrauma's. Ze roepen mensen op om melding te doen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) als ze geen passende traumabehandeling krijgen of te lang moeten wachten. Het doel van de Meldactie is om een einde te maken aan de lange wachtlijsten.

Doe mee aan de Meldactie

Sta jij op een wachtlijst voor behandeling van een jeugdtrauma? Doe dan mee aan de meldactie.
Meer informatie over de Meldactie behandeling jeugdtrauma's

Meer nieuws