Terugblik MIND talkshow Deltaplan Mentale Gezondheid

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, vond op 12 maart de talkshow Deltaplan Mentale Gezondheid in De Balie plaats. Op verzoek van MIND en De Argumentenfabriek ging Aldith Hunkar in gesprek met politici, werkgevers, belangrijke spelers in de onderwijssector en de zorg en ervaringsdeskundigen. Alle aanwezigen waren het erover eens: iedereen kan en moet bijdragen aan een mentaal gezondere samenleving.

Bekijk hieronder de uitzending van de talkshow.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Kees Kraaijeveld trapt de talkshow samen met Marjan ter Avest directeur van MIND af met toelichting op het boek Mentale Vooruitgang dat vandaag is verschenen. Het afgelopen jaar heeft een denktank bestaande uit 20 leden uit diverse sectoren, waaronder MIND, nagedacht wat er nodig is om de mentale kracht van Nederland te vergroten. De resultaten staan in het vandaag verschenen boek Mentale vooruitgang. Een daarvan is dat mentale gezondheid en mentale kracht niet alleen individuele aangelegenheden zijn. Het zijn gezamenlijke verantwoordelijkheden. Om het verschil te maken, moeten we aan de hand van de ‘Mentale Schijf van Vijf’ inzetten op persoonlijke mentale kracht, relationele mentale kracht, organisatorische mentale kracht en maatschappelijke mentale kracht.

Talkshow4

Onderwijstafel: meer echte aandacht voor jongeren in onderwijs

Het gesprek gaat over vroegtijdig bespreekbaar maken van mentale problemen, onderwijsprogramma’s zoals Diversion die samen met de MIND Young Academy biedt en verlaging van druk op jongeren en studenten. Als het aan Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) ligt, komt er in het nieuwe kabinet één Ministerie van Jongeren waar onderwijs, zorg, jeugdzorg, stages en werk samenkomen. Indien GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld het voor het zeggen zou krijgen, zou ze eerst zorgen voor voldoende behandelplekken voor jongeren met complexe psychische problemen en meer aandacht voor jongeren door kleinere klassen op scholen.
 

Talkshow7

Werkgeverstafel: zoeken naar manieren om werknemers te steunen

Het gesprek gaat over manieren waarop je als werkgever kunt bijdragen. Rik-Jan Modderkolk, HR-adviseur vertelt dat door te focussen op inzetbaarheid, je mentale gezondheid verbetert. Ervaringsdeskundige Wim Venhuis vertelt dat hij 40 jaar geleden als student vooral zelf moest zoeken naar de juiste hulp. Contact met lotgenoten in speciale groepen heeft hem het nodige herstel gebracht. Mirjam Bikker, kandidaat kamerlid van de ChristenUnie, vindt dat in het Nationaal Preventie Akkoord teveel de focus ligt op de fysieke gezondheid en heeft daarom een motie ingediend voor Mentaal Preventie Akkoord. Dit Deltaplan dat waarin staat dat mentale gezondheid gezamenlijk moet worden opgepakt sluit er mooi op aan.  

Afsluitend concludeert Marjan ter Avest dat iedereen mentale gezondheid omarmt en er al heel veel gebeurt. Ze roept iedereen op om met concrete plannen bij te dragen aan een mentaal gezonde samenleving. Alle initiatieven samen zal in een Deltaplan Mentale Gezondheid aan de (in)formateur worden aangeboden. Lees hier meer over het Deltaplan Mentale Gezondheid.

Meer nieuws