Werkbezoek Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis aan MIND Young Academy

mind20210929_305

Woensdagmiddag 29 september brachten Hare Majesteit Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bezoek aan MIND. Het bezoek stond in het teken van de psychische gezondheid van jongeren en de rol van ervaringsdeskundigen in en rond het onderwijs. Ook de rol van de gemeente kwam aan bod. Het werkbezoek vond plaats op het Maris College Kijkduin in Den Haag waar de MIND Young Academy een les gaf.

In de regio Den Haag vinden diverse projecten plaats om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen. Op het Maris College is een zorgcoördinator aanwezig en de MIND Young Academy geeft daar in samenwerking met Diversion lessen aan leerlingen waarbij een ervaringsdeskundige, een peereducator, jongeren leert ervaringen te delen en met elkaar te praten over psychische gezondheid. Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis bezochten tijdens het werkbezoek een les van de MIND Young Academy en gingen in gesprek met de leerlingen en de peer educator over de negatieve invloed die stress, prestatiedruk, sociale media en pesten op jongeren kunnen hebben. Tijdens deze lessen op middelbare scholen en mbo’s en breken opgeleide ervaringsdeskundigen via hun eigen persoonlijke verhalen het gesprek open over psychische gezondheid en wijzen hen de weg naar (anonieme) hulp. Inmiddels hebben we met de MIND Young Academy al 434 klassen op mbo’s en middelbare scholen bereikt. Komend schooljaar staan 222 klassen gepland.

mind20210929_296

Initiatieven voor en door jongeren

Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis spraken naast de les met meerdere projecten en initiatieven in de regio’s Den Haag en Groningen waar ervaringsdeskundigen een belangrijke rol spelen. Zij gingen in gesprek met ExpEx over de inzet van ervaringsdeskundigen. Juist voor jongeren is het belangrijk dat zij leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten die hetzelfde ervaren en bij wie ze zich veilig voelen. ExpEx organiseert diverse activiteiten voor en door jongeren zoals het ervaringscafé en een project Love your MIND. Daarnaast spraken ze met het Northern Netherlands Mental Health Initiative. Dit initiatief brengt partijen binnen en buiten de zorg samen om een programma op te zetten dat in tien jaar tijd leidt tot een vermindering van de ziektelast van psychische problemen met tien procent. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is aangesloten bij het initiatief en neemt deel aan een grootschalige studie naar mentale gezondheid. Ook spraken ze met Jimmy’s Groningen waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ondersteunen en leren van elkaar om zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk te krijgen.

mind20210929_291

Zaterdag 30 oktober is Last Man Standing, ons jaarlijkse evenement waar we met zo veel mogelijk mensen gaan staan om aandacht te vragen voor het belang van mentale gezondheid én waar we geld mee inzamelen voor projecten zoals de MIND Young Academy. Doe je met ons mee?

Meer nieuws