Werkbezoek MIND Us en Koningin Máxima over laagdrempelige inloopvoorzieningen jongeren

Werkbezoek-Utrecht-2023-5-1024x684

Woensdagochtend 25 januari kwam Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, kijken bij buurtcentrum Sterrenzicht in Utrecht. In Utrecht zijn verschillende voorzieningen voor jongeren gestart om laagdrempelige hulp bij mentale klachten te bieden. MIND is blij met de aandacht van MIND Us en de ere-voorzitter Koningin Máxima voor dit soort voorzieningen. 

Lees hier het hele bericht van MIND Us.

Initiatieven van laagdrempelige inloopvoorzieningen

Bij het werkbezoek kwamen meerdere initiatieven aan bod. Zoals:

  • Gelukscafés - ontmoetingsplekken in Utrecht
  • Power by Peers en studentenvereniging VIDIUS bieden studenten de cursus Mental Health First Aid.
  • Wachtverzachter - ondersteuning van getrainde ervaringsdeskundige aan jongeren die op de wachtlijst staan
  • Strijkplank Poëzie - met stand up comedy mentale gezondheid bespreekbaar maken
  • Garage2020 - werkt aan programma's die hulp zo goed mogelijk laat aansluiten bij de belevingswereld van jongeren
  • BuKoJoU - gesprekken met een professional voor jongeren die zich neerslachtig of depressief voelen

Lees in het artikel van MIND Us om meer te lezen over wat deze initiatieven doen.

Het werkbezoek eindigde met een gesprek met jongeren, vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en wethouders uit diverse gemeenten over de rol die gemeenten en de VNG kunnen spelen bij het versteken van dit soort initiatieven in de wijk en het onderwijs. 

Waarom MIND Us dit soort werkbezoeken organiseert

“De druk op jongeren is groot en steeds vaker ervaren ze mentale klachten. Dat kan grote gevolgen hebben voor hun toekomst en de toekomst van de maatschappij”, aldus Frederieke Vriends, directeur van MIND Us. “Om inzicht te krijgen in wat we kunnen doen om dit te veranderen organiseren we samen met jongeren dit soort werkbezoeken. Gemeenten hebben een belangrijke rol te spelen in het versterken van de aanpak in de wijk en het onderwijs. Om tot een goede preventieve aanpak te komen, kunnen gemeentes veel van elkaar leren. Bezoeken zoals deze van vandaag in Utrecht zijn hiervoor erg belangrijk.”

MIND Us en MIND

Koningin Máxima lanceerde in maart 2022 de stichting MIND Us. Stichting MIND Us creëert samen met onder meer jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers een podium waar jongeren zich gezien en gehoord voelen. Door samenwerking tussen bestaande organisaties te bevorderen, (vernieuwende) initiatieven te stimuleren en de aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren te vergroten. MIND Us is met steun van Stichting MIND tot stand gekomen en er wordt ook nauw samengewerkt. 

Werkbezoek laagdrempelige inloopvoorzieningen Utrecht 2

Werkbezoek laagdrempelige inloopvoorzieningen Utrecht 3
Meer nieuws