Winnaars Appeltjes van Oranje bekend

appeltjes van oranje winnaars

(foto: Oranjefonds - Stefan van der Kamp)

MIND-lidorganisatie Ixta Noa, de Zelfregiecentra van Vriendendiensten (ook aangesloten bij de MIND-beweging) en Expertise Center Education Care Saba zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2021. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Oranje Fonds-prijzen op Paleis Noordeinde. De winnaars, die zich allemaal inzetten voor psychisch kwetsbare mensen, kregen de prijzen vandaag uit handen van Koningin Máxima.
 
Het Oranje Fonds reikt jaarlijks de Appeltjes van Oranje uit aan sociale projecten die ervoor zorgen dat in onze samenleving niemand er alleen voor hoeft te staan. Het thema is dit jaar Mentale Kracht. De prijzen gaan naar projecten waar vrijwilligers, vaak zelf ervaringsdeskundigen, klaar staan voor mensen met psychische problemen. Samen zetten ze stappen om meer en beter mee te kunnen doen in de samenleving.

Winnaars

Lidorganisatie van MIND Ixta Noa wint het Grote Appeltje van Oranje vanwege de bijzondere manier waarop zij zich blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bij Ixta Noa krijgen mensen met psychische klachten ondersteuning van ervaringsdeskundigen. Zij begeleiden de deelnemers, die zo zelf en met elkaar stappen zetten naar herstel en weer kunnen meedoen in de maatschappij. Ook in coronatijd deed Ixta Noa er alles aan om hun doelgroep te ondersteunen.
 
De Zelfregiecentra van Vriendendiensten kreeg ook een Appeltje van Oranje. Deze organisatie, die aangesloten is bij de MIND-beweging, zorgt ervoor dat mensen met psychische problemen weer mee kunnen doen in de samenleving. De centra organiseren tal van activiteiten waarbij gelijkwaardigheid en wederkerigheid de uitgangspunten zijn. Zo komen mensen in contact met anderen, onder wie ook lotgenoten.
 
Het project Ways of Wellbeing van Expertise Center Education Care Saba neemt het derde Appeltje in ontvangst, omdat het project ondersteuning biedt aan kinderen met een beperking en hun ouders. Deze kinderen hebben het de laatste jaren extra moeilijk door de orkaan Irma die het eiland in 2017 trof en de coronacrisis die het eiland volledig afsloot van de buitenwereld.

Meer informatie

Meer nieuws