Alles over OCD

Iemand met OCD heeft last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. De gedachten en/of handelingen nemen veel tijd in beslag en zorgen voor serieuze problemen in het dagelijkse leven.

In de video vertellen 5 mensen hoe OCD (obsessive compulsive disorder, in het Nederlands obsessieve-compulsieve stoornis of ook wel dwangstoornis genoemd) zich bij hén uit. Want dat is voor iedereen weer anders. En daarom duurt het vaak onnodig lang voordat een diagnose wordt gesteld.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Lees meer over OCD op de website OCDnet.nl

Meer informatie over OCD kun je ook vinden op de website OCDnet.nl. Dit is een website voor iedereen die te maken heeft met dwang. De website is samengesteld door een team van OCD experts en ervaringsdeskundigen.

Podcasts over OCD

Er zijn ook verschillende podcasts beschikbaar waarin je op laagdrempelige wijze meer informatie krijgt over OCD:

  • Podcast VGCt (Verenging voor Gedrags- en Cognitieve therapieen) - Psychotherapeut en onderzoeker Henny Visser vertelt over de verschillende vormen waarin OCD zich kan uiten.
  • Podcast De Podcast Psycholoog - met Willemijn Scholten, psychotherapeut en onderzoeker, wordt besproken welke dwanghandelingen -en gedachten mensen kunnen hebben.

Tips bij OCD

In deze flyer krijg je tips die je kunnen helpen bij het omgaan met OCD. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox.

Praat erover als je je zorgen maakt

Maak jij je zorgen, omdat je jezelf herkent in dingen die de mensen in de video vertellen, of in dingen die je hier leest? Praat daar dan over. Doe dat met iemand in je omgeving die je vertrouwt, of met je huisarts. Je kunt ook contact opnemen met een professionele hulpverlener van onze hulplijn MIND Korrelatie, gratis en anoniem. Je kunt dan samen een inschatting maken of je verdere hulp nodig hebt.