Achtervolgingswaan

Schoenen wandelen Pixabay rechtenvrij

Wat is achtervolgingswaan?

Iemand met achtervolgingswaan denkt dat hij of zij continu achtervolgd wordt. Het wordt ook wel het syndroom van Kraeplin genoemd. Je kunt achtervolgingswanen niet uit iemands hoofd praten. Mensen met achtervolgingswaan zijn vaak paranoïde en durven anderen niet te vertrouwen. Ook niet als je kunt bewijzen dat het niet waar is. 

Naast het gevoel dat zij achtervolgd worden, kunnen mensen met achtervolgingswaan bijvoorbeeld ook denken dat er 's nachts wordt ingebroken of dat iemand hem of haar probeert te vergiftigen. Achtervolgingswaan kan onderdeel uitmaken van de aandoening schizofrenie. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Gevolgen van achtervolgingswaan

Het hebben van achtervolgingswaan kan leiden tot schizofrenie, een waanstoornis en/of manische depressie. Mensen met achtervolgingswaan hebben vaak problemen in persoonlijke relaties en op het werk. In extreme gevallen kan achtervolgingswaan leiden tot agressief gedrag. De persoon met achtervolgingswaan voelt zich dan zo bedreigd, dat hij of zij het gevoel heeft zichzelf te moeten verdedigen. Deze mensen vinden het ook lastig om over hun gevoelens te praten en projecteren hun gevoelens vaak op een ander.

Hulp en behandeling bij achtervolgingswaan

Mensen met achtervolgingswaan zijn zich vaak niet bewust van hun aandoening en zoeken daarom niet snel hulp. Dat is zonde, want achtervolgingswaan kan behandeld worden met psychotherapie. De grootste uitdaging van de therapeut hierin is om de het vertrouwen van de persoon met achtervolgingsdwang te winnen, omdat een groot deel van het probleem bestaat uit het wantrouwen van mensen en het denken dat iedereen je tegen wilt werken of pijn wilt doen. In sommige gevallen worden er ook medicijnen voorgeschreven, ter aanvulling op de psychotherapie.

Meer weten over achtervolgingswaan