Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Man in het donker antisociale persoonlijkheidsstoornis

Gebrek aan respect voor en schending van rechten van anderen

Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
 
De antisociale-persoonlijkheidsstoornis kan niet worden toegekend vóór de leeftijd van achttien jaar. Het gebrek aan respect voor en de schending van de rechten van anderen is bij mensen met de stoornis aanwezig vanaf de leeftijd van vijftien jaar. Alle symptomen van de stoornis lees je hier.
 
De antisociale-persoonlijkheidsstoornis komt voor bij 0,2 tot 3,3 procent van de Nederlandse bevolking. De stoornis komt het meest voor in verslavingsklinieken en in forensische settings zoals een gevangenis of forensisch psychiatrisch ziekenhuis. Daarbij komt de stoornis vaker voor wanneer er sprake is van armoede of migratie. Verder komt de stoornis veel meer bij mannen voor dan bij vrouwen.
 
De stoornis is chronisch, maar kan minder uitgesproken worden of (tijdelijk) verminderen naarmate de persoon ouder wordt, meestal tegen het veertigste levensjaar.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer lezen over antisociale persoonlijkheidsstoornis