Borderline

Jonge vrouw borderline

Wat is borderline?

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis (meestal kortweg borderline genoemd) ervaart veel instabiliteit in zijn of haar leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor een borderline persoonlijkheidsstoornis.
 
Een leven waarin alles van een leien dakje gaat, is eerder uitzondering dan regel. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen: zakken voor een examen of afgewezen worden voor een baan. Ook heeft elk mens weleens een fikse ruzie met een familielid, vriend(in) of collega. Maar bij sommige mensen zijn veranderingen, mislukkingen en heftige conflicten eerder regel dan uitzondering. Ze beginnen impulsief en vol enthousiasme aan een nieuwe opleiding. Of ze vertellen dolgelukkig over hun nieuwe grote liefde. Vaak is de situatie een paar maanden later helemaal veranderd. Ze zijn gestopt met de opleiding omdat die niets opleverde, de nieuwe liefde bleek bij nader inzien niets voor hen. Er zijn mensen die dit vaak overkomt en die steeds opnieuw vastlopen in hun leven. Dit kan mogelijk wijzen op een borderline-persoonlijkheidsstoornis.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

In Nederland hebben ongeveer 185.000 mensen borderline. Misschien zijn het er meer, omdat veel mensen met deze aandoening behandeld worden voor bijkomende klachten zoals bijvoorbeeld angst of depressie. De kenmerken van borderline worden dan vaak niet herkend. 

De classificatie borderline-persoonlijkheidsstoornis wordt vooral (ongeveer 75%) toegekend aan vrouwen.

Bron: Verheul et al. 2016

Borderline en leeftijd

De beperkingen als gevolg van de aandoening zijn op jongvolwassen leeftijd het grootst en nemen daarna geleidelijk af. De neiging tot het hebben van heftige emoties, impulsiviteit en intensiteit in relaties blijft vaak het hele leven aanwezig; maar mensen die in therapie gaan vertonen al in de loop van het eerste jaar van hun behandeling verbetering. Op de leeftijd van 30 tot 50 jaar bereikt de meerderheid van de mensen met borderline grotere stabiliteit in hun relaties en in het werk. 

Doe de borderlinetest

Wil je weten of je kenmerken van de borderline persoonlijkheidsstoornis in jezelf of in een naaste herkent? Bekijk de pagina over symptomen bij borderline of doe de borderlinetest. 

Tips bij borderline voor jezelf of als naaste

Flyer met tips voor jezelf

In deze flyer krijg je 10 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox of per post.

Flyer met tips voor naasten van iemand met borderline

Heeft iemand in jouw omgeving een borderline persoonlijkheidsstoornis en wil je graag handvatten die je helpen in de omgang met jouw naaste? Je vindt tips in deze flyer, evenals tips hoe je ook goed voor jezelf blijft zorgen. 

Gratis contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met een borderline persoonlijkheidsstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.