Faalangst

Faalangst

Wat is faalangst?

Gespannen voor je tentamens? Nerveus voor je rijexamen? Volkomen normaal én zelfs nog goed voor je ook! Als je zenuwachtig bent presteer je beter, omdat het je alerter maakt. Maar wat nou als je zenuwen je volkomen verlammen en je niet meer normaal kunt nadenken? Dan kun je last hebben van faalangst. 

Betekenis faalangst

Bij faalangst ben je letterlijk bang dat wat je moet doen misgaat, mislukt. Het gaat hierbij om een bepaalde taak waar je voor beoordeeld wordt, zoals een tentamen of presentatie. Je hebt geen vertrouwen in jezelf dat je dit goed gaat doen. Zowel kinderen, als jongeren, als volwassenen kunnen zich faalangstig voelen. 

Symptomen faalangst

Kenmerken van faalangst zijn:

  • Koude of warme handen
  • Hevig zweten
  • Misselijkheid
  • Maagkramp of buikpijn
  • Droge lippen
  • Trillen of bibberen
  • Niet meer helder kunnen denken

Deze klachten heb je meestal niet allemaal tegelijk en ze kunnen per persoon verschillen.

Oorzaken faalangst

Er zijn meerdere zaken die invloed hebben op het ontstaan van faalangst. Bijvoorbeeld: 

  • De druk om te presteren. Bijvoorbeeld omdat er hoge verwachtingen zijn vanuit je omgeving. Denk aan reacties en druk vanuit familie, vrienden, school of collega's. Of druk vanuit jezelf. Bijvoorbeeld omdat je een beperking hebt, zoals dyslexie, waardoor je het idee hebt dat je je meer moet bewijzen. 
  • Een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen. Bij een laag zelfbeeld heb je moeite om negatieve opmerkingen naast je neer te leggen. Of je denkt eerder dat als iets goed gaat je geluk hebt, maar als iets fout gaat dat je niet goed genoeg zijn. Het kan ook zijn dat je gepest bent en dat een grote invloed heeft gehad op je zelfvertrouwen. 

Hoe kom je van je faalangst af?

Wil je zelf eerst met wat tips proberen van je faalangst af te komen? Dan is de Chill, je moet al zoveel challenge misschien wat voor jou. Je ontvangt over een periode van 10 dagen om de dag een e-mail met opdrachten en tips om wat relaxter door het leven te gaan.

Wil je graag samen met een professional aan de slag met je faalangst, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem (gratis en anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Zij kunnen je weer een stap verder helpen. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Lees meer over faalangst