Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Man voor spiegel narcisme Pixabay

Wanneer je een naaste hebt met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kan dat erg ingrijpend zijn. Voor je naaste, maar ook voor jou. Op deze pagina lees je tips om met je naaste met deze stoornis om te gaan. Maar eerst vertellen wij meer over de stoornis. Want wat houdt een narcistische persoonlijkheidsstoornis eigenlijk in? 

Narcissus is een figuur uit de Griekse mythologie; een mooie jongen. Hij werd verliefd op zijn weerspiegeling in het water van een vijver, verliefd op zijn eigen schoonheid en jeugd. Zijn eigen spiegelbeeld slokte hem zo op, dat hij voor niets anders meer oog had. Het lukte hem niet meer om weg te komen bij zijn spiegelbeeld en hij kwijnde weg bij het water. Het enige wat van hem overbleef was een bloem: de narcis.

We kennen allemaal wel iemand die zichzelf erg bijzonder vindt. Misschien overdrijft die persoon graag zijn of haar prestaties. Hij of zij beschouwt zichzelf als anders dan anderen en verwacht een speciale behandeling. Bij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn deze neigingen extreem. Iemand met deze stoornis heeft een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en behoefte aan grote bewondering van anderen. Tegelijkertijd heeft hij of zij problemen met het zich verplaatsen in en rekening houden met de behoeften of gevoelens van anderen. Kritiek is vaak moeilijk te verdragen: de persoon ontvlamt dan in woede, of doet juist net alsof het niets uitmaakt. Relationele problemen, problemen op het werk, afwijzing en verlies zijn veelvoorkomende gevolgen van het gedrag van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast zijn mensen met deze stoornis gevoelig voor depressie. 

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan per persoon anders tot uiting komen. Een psychiater of psycholoog moet de diagnose stellen. Belangrijk hierbij is dat de persoon voldoet aan minstens vijf kenmerken die op de stoornis kunnen wijzen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.