Narcolepsie

Man slaapt in auto Pexels

Wat is narcolepsie?

Als je narcolepsie hebt, heb je overdag plotselinge, onweerstaanbare slaapaanvallen. Deze slaapaanvallen duren meestal twee tot vijf minuten. Ook kun je last hebben van abrupte spierverslapping. Je zakt dan plotseling in elkaar. Dat gebeurt meestal bij een heftige emotie, zoals hard lachen of huilen. 

Narcolepsie is een zeldzame slaapstoornis, die meestal tussen je vijftiende en dertigste levensjaar ontstaat. 
 

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 6.000 en 8.000 mensen met verschijnselen van narcolepsie zijn, maar dat bij slechts 1.500 patiënten de diagnose is vastgesteld.

Bron: Narcolepsie.nl

Gevolgen narcolepsie

Narcolepsie kan grote gevolgen hebben op je dagelijks leven. Zo kan het moeilijk zijn om te werken, studeren of autorijden. Of kan het vervelend zijn in sociale situaties als je regelmatig een onweerstaanbare drang krijgt om te slapen. 

Onthoud dat je hier niks aan kan doen. Wil je advies hoe je hier het beste mee kan omgaan? Neem dan contact op met MIND Korrelatie.

Symptomen narcolepsie

Narcolepsie is niet bij iedereen hetzelfde. Maar een aantal kenmerken komen vaak voor. 

  • Oncontroleerbare slaperigheid overdag: Je bent constant moet en hebt het idee dat je elk moment in slaap kan vallen. Ook als je bezig bent met iets. 
  • Slaapaanvallen: Je hebt een aantal minuten lang dat je slaap niet kan weerstaan. 
  • Kataplexie: Je verliest controle over je spieren bij emoties. Bijvoorbeeld als je moet lachen of boos bent. Dit zorgt ervoor dat je kan vallen. 
  • Slaapparalyse: Als je ontwaakt of net in slaap valt, kun je tijdelijk niet in staat zijn om te bewegen. Je bent dan wel bewust v van je omgeving. 

Let op! Alleen een arts kan je de diagnose narcolepsie geven. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.