Oorzaken paniekstoornis

Paniekaanval

Hoe ontstaat een paniekstoornis?

Ook als je geen paniekstoornis hebt, dan kunnen extreme omstandigheden zorgen voor een paniekaanval. Maar bij een paniekstoornis krijg je al paniekaanvallen bij minder stressvolle situaties. Er is nog veel onduidelijk wat de precieze oorzaken zijn van een paniekstoornis. Maar biologische factoren zoals genen en de omgeving lijken invloed te hebben op het ontstaan van een paniekstoornis. 

Biologische factoren

Meerdere genen kunnen een rol spelen bij een paniekstoornis. Hoe dit precies in elkaar zit is nog niet duidelijk. Kinderen van ouders met een angststoornis, depressie of bipolaire stoornis hebben een verhoogd risico op een paniekstoornis. Lees hierover meer op de pagina angststoornissen en erfelijkheid. Verder is er een verband tussen ademhalingsstoornissen zoals astma en paniekstoornis.
 
De neiging om negatieve emoties te ervaren én de neiging om te geloven dat angstsymptomen gevaarlijk zijn, zijn risicofactoren voor het ontstaan van paniekaanvallen en voor bezorgdheid over paniek. Het is nog niet duidelijk of deze kenmerken ook een risico vormen voor het ontstaan van een paniekstoornis.

Verder kan een voorgeschiedenis van ‘angstaanvallen’ (aanvallen met een beperkt aantal kenmerken van een paniekaanval) een risicofactor zijn voor het latere ontstaan van paniekaanvallen en de paniekstoornis.

Omgeving

Veel mensen met een paniekstoornis geven aan dat er sprake is geweest van stressvolle gebeurtenissen tijdens de maanden voor hun eerste paniekaanval (bijvoorbeeld ziekte of overlijden in de familie; en negatieve ervaringen met drugs of geneesmiddelen). 

Verder is er bij mensen met een paniekstoornis vaker sprake van seksueel misbruik en lichamelijke mishandeling tijdens de kinderjaren dan bij sommige andere angststoornissen.

Meer weten over paniekstoornis