Oorzaken van een slaapstoornis

Slaapstoornis

Een slaapstoornis kan ontstaan door verschillende zaken, zoals stress, leefgewoonten of traumatische gebeurtenissen. De oorzaken van apneu, narcolepsie en verstoringen van het slaap-waakritme liggen vaak anders.

Stress

Stress en spanningen zorgen ervoor dat je steeds alert bent. Als je gespannen bent, is het lastig om in slaap te komen. Spanning kun je voelen door tal van oorzaken: een hoge werkdruk, zorgen over geld of de opvoeding van je kinderen, relatieproblemen etc. 

Leefgewoonten

Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra ‘wakker’ houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt. Hetzelfde geldt als je ’s avonds laat nog actief bezig bent, zoals met sporten of achter de computer spelletjes doen of mailen.

Traumatische gebeurtenissen

Traumatische gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld een ongeluk, inbraak of het overlijden van een geliefd iemand. Dit kan zorgen voor slaapstoornissen, zoals insomnie (chronische slapeloosheid) en/of nachtmerries.

Leeftijd

Leeftijd speelt ook een rol bij de slaap. Oudere mensen komen minder snel in slaap en slapen minder diep. Als je ouder bent, word je vaker wakker en heb je vaak minder behoefte aan slaap. Dit komt omdat je minder doet en vaker tussendoor slaapt. Als je dan bijvoorbeeld net zo lang probeert te slapen als toen je jonger was, kun je slaapproblemen krijgen.

In een vicieuze cirkel

Als je last hebt van slapeloosheid raak je op den duur in een vicieuze cirkel. Overdag kun je je slecht concentreren en presteer je minder. Hierover pieker je dan vaak ’s nachts. Ook zie je steeds meer op tegen het slapengaan en ontwikkel je een verkeerd slaapgedrag. Je gaat bijvoorbeeld altijd ’s nachts uit bed. De angst niet te kunnen slapen, maakt de stress alleen maar erger en de slaapproblemen worden erger. Zo kan een slaapstoornis blijven bestaan, terwijl de oorspronkelijke aanleiding al lang verdwenen is.

Alcohol en slaap

Alcohol helpt om in slaap te komen, maar zorgt ook voor een lichte en onrustige slaap. Als je alcohol gedronken hebt, word je ’s nachts vaker wakker en voel je je ’s ochtends niet uitgerust. Gebruik je vaak een slaapmutsje om in slaap te komen? Dan zul je merken dat je steeds meer alcohol nodig hebt om in slaap te komen.

Doe mee met de Beter Slapen Challenge

Doe mee met de gratis Beter Slapen Challenge en ontvang e-mails met uitdagingen en tips voor een betere nachtrust. Kom te weten wat jou helpt beter te slapen.

Lees meer over slaapstoornissen

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving te maken met een slaapstoornis, en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.