Sociale-angststoornis

Oog Pexels

Een sociale-angststoornis heet ook wel een sociale fobie. In Nederland heeft bijna 10% van de bevolking in de loop van zijn of haar leven last van een sociale-angststoornis. Vrouwen hebben vaker een sociale-angststoornis dan mannen.

Bij een sociale-angststoornis lijkt het alsof je erg verlegen bent. Je bent bang dat anderen je vreemd of raar vinden. Het kan ook zijn dat je bang bent voor je eigen reacties op de situatie. Je bent bijvoorbeeld bang dat je gaat blozen of trillen. Je probeert daarom de door jou zo gevreesde sociale situatie te vermijden. Wanneer je toch in de gevreesde situatie bent, doorsta je dat met grote moeite. Dit alles heeft een negatieve invloed op je dagelijks leven.
 
Een sociale-angststoornis kan op verschillende situaties betrekking hebben, bijvoorbeeld:

  • angst om iemand te ontmoeten
  • angst om te telefoneren
  • angst om in het openbaar te spreken
  • angst om in een restaurant te eten 

Een sociale-angststoornis kan betrekking hebben op één specifieke situatie (specifieke sociale fobie) of op een groot aantal sociale situaties (gegeneraliseerde sociale fobie).

Lees het verhaal van Yvette, die een sociale-angststoornis heeft

Altijd bang zijn om in gezelschap te gaan trillen wordt een trilfobie genoemd. Het is een van de sociale fobieën die je kunt hebben. Yvette weet daar alles van: "Niemand had iets door. Gek dat je zo goed de schijn kunt ophouden, terwijl het je zo in beslag neemt. Want dat deed het zeker: wanneer ik bijvoorbeeld een bruiloft had waar ik echt niet onderuit kon, dan lag ik er al twee maanden van tevoren om wakker." Lees het verhaal van Yvette>

Lees ook:

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie​​​​​. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.