Behandeling van een verslaving

Hoe een verslaving wordt behandeld is afhankelijk van de ernst en de duur van de verslaving. Als je aan een verslaving lijdt, maar verder het leven redelijk goed op orde hebt, kan bijvoorbeeld een online hulpprogramma volgen of deelnemen aan een zelfhulpgroep.
 
Is er sprake van lichamelijke afhankelijkheid, dan richt de behandeling zich eerst hierop. Je lichaam moet dan de verslavende stof kwijtraken. Dit heet detoxificatie. In deze fase kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om ontwenningsverschijnselen te verminderen.
 
Geestelijke afhankelijkheid houdt meestal langer aan dan lichamelijke afhankelijkheid. Je moet leren leven zonder het verslavende middel. Om geestelijke afhankelijkheid te behandelen worden vaak gesprekstherapie en gedragstherapie ingezet. Cognitieve gedragstherapie is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving.
 
Bij alle verslavingen is het belangrijk dat de verslaving in een vroeg stadium herkend wordt. De eerste kenmerken worden vaak opgemerkt door de naaste omgeving. Heb jij het vermoeden dat iemand in jouw naaste omgeving verslaafd is? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen via de huisarts of een verslavingskliniek. Je kunt ook contact opnemen met Korrelatie als je advies wilt over in te schakelen hulp voor jezelf of iemand in jouw naaste omgeving.