Agorafobie

Vrouw in huis Pixabay rechtenvrij

Wat is agorafobie?

Agorafobie wordt ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd. Letterlijk betekent agorafobie angst voor pleinen. Maar meestal wordt met agorafobie mensen bedoelt die niet goed naar buiten durven. 

Als je straatvrees hebt, dan krijg je last van angst op plaatsen waar je niet goed weg kan komen. Je gaat dan plekken en situaties ontwijken waarin ontsnappen moeilijk is. Of je gaat plekken en situaties uit de weg waarin geen hulp beschikbaar is als er een paniekaanval of paniekachtige symptomen optreden.
 
Agorafobie is een angststoornis. Bijna 1% van de Nederlanders krijgt in het leven pleinvrees. Vrouwen hebben vaker last van agorafobie dan mannen. Veel mensen met agorafobie hebben ook andere psychische problemen, zoals andere angststoornissen of depressie.

Wanneer ik toch over mijn eigen veilige grenzen heen ga, dreigt er altijd een paniekaanval. Dan heb ik nog maar één gedachte in mijn hoofd: ik moet naar huis: NU. Dan moet iedereen aan de kant. - Lees het hele verhaal van Monique.

Monique

Voorbeelden van agorafobie

Voorbeelden van situaties die vermeden worden door mensen met agorafobie zijn:

  • Gebruik maken van (openbaar) vervoer
  • Zich in een open ruimte bevinden zoals een parkeerplaats of een marktplein
  • Zich in een afgesloten ruimte bevinden zoals een winkel of bioscoop
  • Te midden van een menigte of een rij wachtenden staan
  • Alleen buitenshuis zijn 

Mensen met agorafobie raken intens angstig in tenminste twee van de bovenstaande situaties. De angst kan daarbij de vorm aannemen van een paniekaanval.

Kenmerken, oorzaken en behandeling van agorafobie

Meer weten over agorafobie