Oorzaken van een angststoornis

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?

Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Zo'n 29% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met een angststoornis. 

Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met erfelijkheid, maar ook met opvoeding. Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis zoals bij een:

  • sterfgeval
  • ernstige ziekte
  • verhuizing 
  • ontslag
  • huwelijk 
  • geboorte van een kind

Ook persoonlijke eigenschappen zijn van invloed of iemand wel of niet een angststoornis krijgt. Voorbeelden van dit soort eigenschappen zijn: slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan.

Aandacht voor Angst

Heb jij angstklachten, ben je naaste van iemand met angstklachten of zou je meer willen weten over dit onderwerp vanuit bijvoorbeeld je werk of studie? Meld je aan voor onze special Aandacht voor Angst. Ontvang 10 dagen om de dag en e-mail met informatie, tips, interessante linkjes en ervaringsverhalen.

Flyer met tips bij angst

Heb jij last van angstklachten en kan je wel wat tips gebruiken? Of heeft iemand in jouw omgeving een angststoornis en wil je weten hoe je het beste met de angst van je naaste om kan gaan? Vraag dan een van de gratis flyers aan.

Meer weten over angststoornissen