Antisociale persoonlijkheidsstoornis

Man in het donker antisociale persoonlijkheidsstoornis

Gebrek aan respect voor en schending van rechten van anderen

Een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel bekend onder de namen psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis) wordt gekarakteriseerd door een diepgaand patroon van gebrek aan respect voor en schending van de rechten van anderen.
 
De antisociale-persoonlijkheidsstoornis kan niet worden toegekend vóór de leeftijd van achttien jaar. Het gebrek aan respect voor en de schending van de rechten van anderen is bij mensen met de stoornis aanwezig vanaf de leeftijd van vijftien jaar. Alle symptomen van de stoornis lees je hier.
 
De antisociale-persoonlijkheidsstoornis komt voor bij 0,2 tot 3,3 procent van de Nederlandse bevolking. De stoornis komt het meest voor in verslavingsklinieken en in forensische settings zoals een gevangenis of forensisch psychiatrisch ziekenhuis. Daarbij komt de stoornis vaker voor wanneer er sprake is van armoede of migratie. Verder komt de stoornis veel meer bij mannen voor dan bij vrouwen.
 
De stoornis is chronisch, maar kan minder uitgesproken worden of (tijdelijk) verminderen naarmate de persoon ouder wordt, meestal tegen het veertigste levensjaar.

Meer lezen over antisociale persoonlijkheidsstoornis

Neem contact op met mensen zoals jij

Via de MIND Connect app kun je in contact komen met gelijkgestemden. Je zoekt op basis van bijvoorbeeld ervaring, leeftijd of interesse naar iemand waar jij contact mee wilt en vervolgens kun je met hem of haar mailen.