Symptomen Asperger

Oog oogcontact vermijden autisme asperger

De volgende kenmerken horen bij Asperger:

 • Contact met anderen
  Sociale contacten verlopen moeizaam bij mensen met Asperger. Dit komt doordat zij zich moeilijk in kunnen leven in anderen. Ze vermijden vaak oogcontact. Ze hebben moeite om sociale regels te begrijpen en te volgen. Ze sluiten zich vaak af voor de buitenwereld.
   
 • Communicatie en taal 
  Mensen met Asperger hebben moeite om indirecte, non-verbale taal te begrijpen. Dit zijn bijvoorbeeld gezegden, gebaren of gezichtsuitdrukkingen.
   
 • Interesses en activiteiten 
  Mensen met Asperger hebben vaak interesse voor maar één of twee voorwerpen, activiteiten of gedachten. Ze kunnen eindeloos hetzelfde doen. Bijvoorbeeld naar dezelfde muziek luisteren of steeds praten over hetzelfde onderwerp zoals landkaarten of dinosaurussen.
   
 • Motorische onhandigheid.
   
 • Gevoeligheid voor geluiden, geuren en aanrakingen.

Over de diagnose Asperger

De diagnose Asperger wordt officieel niet meer gegeven, omdat deze niet meer in de DSM staat (handboek met diagnoses van psychische stoornissen). In de DSM staat nu één overkoepelende diagnose: autismespectrumstoornis (ASS). De reden is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de subtypen. Mensen die eerder de diagnose Asperger kregen, kunnen deze diagnose wel blijven gebruiken.

Lees meer over asperger

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.