Tips

Oog oogcontact vermijden autisme asperger

Tips voor naasten

Geen twee mensen met Asperger zijn gelijk. Maar allemaal beleven ze de wereld anders dan jij. Misschien gedragen ze zich hierdoor op een manier die je niet gewend bent. Dat kan misverstanden opleveren en voor onzekerheid zorgen bij de persoon met Asperger én bij jou. Hieronder geven we een aantal tips hoe je met een naaste met Asperger om kan gaan.

  • Bedenk dat mensen met Asperger de sociale regels vaak niet begrijpen. Wordt niet boos als een kind met Asperger je niet vriendelijk begroet met een lach of een hand. Of vraag zelf om een kopje koffie als je dat niet krijgt wanneer u op visite komt.
  • Bedenk dat iemand met Asperger niet onbeleefd wil zijn als hij of zij je niet aankijkt.
  • Verwacht geen reacties op jouw emoties. Verwacht bijvoorbeeld bij verdriet geen arm om je heen. Of bij goed nieuws veel blijdschap.
  • Verwacht geen reactie op jouw non-verbale communicatie zoals een boze gezichts­uitdrukking of gebaren. Als je wilt dat iemand reageert op wat je zegt, vraag er dan specifiek om (‘luister naar wat ik vertel’). Benoem altijd letterlijk wat je wilt of voelt.
  • Bedenk dat veel mensen met Asperger zich niet expres ‘anders’ gedragen. Hij of zij kan er ook niets aan doen.
  • Vermijd sarcasme. Een opmerking als ‘prachtig’ als iets juist lelijk is, is voor een iemand met Asperger onduidelijk.

Over de diagnose Asperger

De diagnose Asperger wordt officieel niet meer gegeven, omdat deze niet meer in de DSM staat (handboek met diagnoses van psychische stoornissen). In de DSM staat nu één overkoepelende diagnose: autismespectrumstoornis (ASS). De reden is dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de subtypen. Mensen die eerder de diagnose Asperger kregen, kunnen deze diagnose wel blijven gebruiken.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.