Boulimia
Wat is boulimia?
Iemand met de eetstoornis boulimia (officieel: boulimia nervosa) heeft regelmatig flinke eetbuien. Hij of zij eet binnen een korte tijd een hoeveelheid die andere mensen binnen die tijd absoluut niet zouden eten.
Tijdens zo’n eetbui verliest diegene alle controle; hij of zij heeft het gevoel niet te kunnen stoppen met eten of niet te beheersen wat of hoeveel te eten. Omdat iemand met boulimia niet wil aankomen, braakt hij of zij na de eetbui alles uit, slikt laxeermiddelen, of probeert fanatiek te lijnen of veel te bewegen. Mensen met boulimia hebben net als mensen met anorexia een lichaamsbeeld dat verstoord is, maar ze hebben een normaal lichaamsgewicht dat schommelt. Voor de buitenwereld is boulimia dan ook vaak niet goed te zien.
De eetbuien zijn een manier om negatieve gevoelens, zoals verdriet of boosheid te onderdrukken. Vaak worden ze geheimgehouden. Plannen om normaal te eten mislukken steeds. Na elke eetbui voelt iemand met boulimia zich schuldig, zwak of mislukt. Hoe beter hij of zij op gewicht blijft, of het eetpatroon kan volhouden, hoe positiever hij of zij zich over zichzelf voelt.
Lichamelijke klachten
Boulimia kan gepaard gaan met verschillende lichamelijke klachten, zoals problemen met tanden, maag- en darmklachten en een vitaminetekort.
Zoek hulp
Heb jij eetproblemen en twijfel je of je hulp nodig hebt? Blijf er niet mee rondlopen! Neem iemand in je omgeving in vertrouwen en zoek professionele hulp of begeleiding. Naar de huisarts gaan is een eerste stap om professionele hulp te vragen. Jouw huisarts kan je ondersteunen en je indien nodig doorverwijzen.
Tips voor (naasten van) iemand met een eetstoornis
Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van een eetstoornis en vraag jij je af wat je kan doen? In onze flyer lees je tips hoe je met een eetstoornis om kan gaan.
Lees meer over eetstoornissen
Direct contact met een hulpverlener
Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.