Cognitieve gedragstherapie
Helpende en niet-helpende gedachten
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.
Een voorbeeld van niet-helpende gedachten
Je komt je buurman op straat tegen en groet hem, maar hij groet niet terug. Vervolgens denk je: 'Heb ik iets verkeerd gedaan? Hij mag me zeker niet.' Een mogelijk gevolg is dat je je er vervelend door voelt en dat je je buurman in het vervolg zo veel mogelijk uit de weg gaat. De gedachten zijn 'niet helpend'. Ze zorgen voor negatieve gevoelens en gedrag.
Gedachten onder de loep
In bovenstaand voorbeeld denk je dat je buurman je niet mag, omdat hij je niet teruggroette. Er kunnen ook gedachten in je opkomen als: 'Hij negeert me gewoon, wat onaardig van hem'. Of: ‘Hij was er vast met zijn gedachten niet bij. Dat heb ik ook wel eens.’
Helpende denkpatronen
Het doel van cognitieve gedragstherapie is het aanleren van helpende denkpatronen. Als mensen hun manier van denken veranderen, dan verandert ook hoe zij zich voelen. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van cognitieve gedragstherapie. Uit dat onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij het behandelen van bijvoorbeeld angsten en depressie.
Flyer met oefeningen voor thuis
Ga zelf aan de slag om jouw gedachten helpend te maken. Wij hebben een flyer geschreven met 2 oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie voor thuis.
Direct contact met een hulpverlener
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.