Comorbiditeit

Jonge vrouw met schaduw Pixabay

Meerdere stoornissen of ziekten tegelijkertijd

Comorbiditeit is het naast elkaar voorkomen van verschillende stoornissen tegelijkertijd. Hulpverleners zien het naast elkaar voorkomen van psychische stoornissen vaak als een teken dat sprake is van ernstige problematiek.
 
Een veel voorkomende vorm van comorbiditeit is dat een depressie samengaat met een angststoornis. Dit betekent aan de ene kant dat je meer klachten hebt. Je bent somber en angstig tegelijkertijd. Aan de andere kant heeft deze combinatie van stoornissen ook te maken met de manier waarop diagnoses gesteld worden. Zo is het niet verwonderlijk als mensen met een depressie vaker piekeren. Piekeren hoort in die zin bij depressies. Maar bij het stellen van een diagnose hoort het piekeren bij angststoornissen. Het is dus mogelijk dat je twee diagnoses krijgt, terwijl er sprake is van één onderliggend probleem.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.