Depersonalisatie-/derealisatiestoornis

Meisje zonsondergang achterkant Depersonalisatie

Iemand met de depersonalisatie-/derealisatiestoornis heeft langdurige of terugkerende perioden van depersonalisatie, derealisatie of van allebei. Kortdurende ervaringen van derealisatie of depersonalisatie komen vaak voor: ongeveer de helft van de mensen heeft zo'n ervaring minstens 1 keer in het leven meegemaakt. Ongeveer 2 procent van de mensen kreeg ooit in het leven de depersonaliatie-/derealisatiestoornis.

Depersonalisatie

Wanneer je een periode van depersonalisatie doormaakt, heb je een gevoel van onwerkelijkheid, vervreemding of onbekendheid ten opzichte van jezelf. Zo kun je je bijvoorbeeld van je hele wezen vervreemd voelen, dan voelt het alsof je geen ‘zelf’ hebt. Maar je kunt je ook vervreemd voelen van je gevoelens (‘Ik weet dat ik gevoelens heb maar ik voel ze niet’) en gedachten (‘Ik heb het gevoel dat mijn gedachten niet van mij zijn’). Ook kun je je vervreemd voelen van je gewaarwordingen, van je eigen lichaam en van je eigen handelingen. 

Derealisatie

Wanneer je een periode van derealisatie doormaakt, heb je ervaringen van onwerkelijkheid of vervreemding met betrekking tot de omgeving (mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd).

Wanneer spreek je van de depersonalisatie-/derealisatiestoornis?

Alleen een psycholoog of psychiater kan vaststellen of er sprake is van de depersonalisatie-/derealisatiestoornis. Bij mensen met deze aandoening houden de symptomen van derealisatie of depersonalisatie lange tijd aan. Of de episoden van derealisatie en/of depersonalisatie komen herhaaldelijk terug. Daarnaast lijden mensen erg onder deze symptomen of zij ervaren grote beperkingen in het dagelijks leven als gevolg van hun symptomen (bijvoorbeeld op het werk of in het sociale leven).
Wanneer de symptomen een lichamelijke oorzaak hebben (dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde vormen van epilepsie of bij het gebruik van drugs of geneesmiddelen) worden de klachten niet gezien als symptomen van een depersonalisatie-derealisatiestoornis gezien.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.