Contact met anderen met een depressie

Als je een depressie hebt, kan het helpen om contact te hebben met anderen die hetzelfde ervaren. De Depressie Vereniging biedt daarom steun via lokale supportgroepen en het online platform Depressie Connect.

Wat is een supportgroep?

Een supportgroep bestaat uit een kleine groep mensen, gemiddeld zes, die één keer per maand samenkomt. De bijeenkomsten vinden plaats op een eenvoudige locatie, zoals een buurthuis of bij iemand thuis. Het is gratis om deel te nemen, behalve een kleine bijdrage voor koffie of thee.

Je kan eerst twee keer vrijblijvend meedoen. Daarna wordt van je verwacht dat je lid wordt van de Depressie Vereniging.

De bijeenkomsten worden begeleid door twee ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die zelf ervaring hebben met depressie en speciaal getraind zijn voor deze rol. Zij blijven ook hun aanpak verbeteren door regelmatig overleg met andere begeleiders.

YouTube videos worden niet getoond omdat je marketing cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat gebeurt er in een supportgroep?

Een supportgroep is geen therapie of behandeling, maar een plek waar je bent zoals je bent. Je bepaalt zelf hoe je meedoet. Misschien wil je alleen luisteren, of juist jouw ervaringen delen. Alles is goed.

Tijdens de bijeenkomsten wordt besproken wat de deelnemers belangrijk vinden. Dit kan gaan over dagindeling, werk, relaties of gevoelens zoals schuld en schaamte. Ook praktische onderwerpen, zoals medicatie of slaapproblemen, komen vaak aan bod. Soms wordt vooraf afgesproken om een thema te bespreken, maar meestal deelt iedereen spontaan zijn of haar ervaringen.

De groep is vertrouwelijk. Wat wordt besproken, blijft binnen de groep. Dit zorgt voor een veilige omgeving waar je je begrepen voelt.

Naast de gesprekken ontstaan er soms extra activiteiten. Denk aan samen wandelen, naar de bioscoop gaan of sporten. Deze momenten kunnen helpen om het dagelijks leven iets leuker te maken.

Hoe meld je je aan voor een supportgroep?

De eerste stap kan spannend zijn, maar veel mensen merken al na de eerste bijeenkomst dat het goed voelt. Na je aanmelding via het aanmeldformulier neemt een regiocoördinator contact met je op. Samen bespreken jullie de mogelijkheden. Daarna ontmoet je de gespreksbegeleider in jouw regio, telefonisch of persoonlijk. Dit kennismakingsgesprek is bedoeld om te kijken of een supportgroep iets voor jou is. Als je besluit mee te doen, ontvang je een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst.

Wat is Depressie Connect?

Depressie Connect is een online platform voor mensen met een depressie en hun naasten. Het is een veilige, afgeschermde plek waar je ervaringen kan delen met anderen. Het platform heeft twee aparte communities: één voor mensen met een depressie of een depressieverleden en één voor naasten van mensen met een depressie.

Wat kan je doen op Depressie Connect?

Op Depressie Connect kan je:

  • ervaringen uitwisselen over omgaan met depressie;
  • vragen stellen of herkenning vinden;
  • lezen over hoe anderen hun herstel aanpakken.

Voor mensen met een depressie kan het bijvoorbeeld gaan over:

  • de impact van depressie op je leven, werk of relaties;
  • het omgaan met terugval of de angst daarvoor;
  • praktische tips voor het dagelijks leven, zoals dagindeling of medicatie.

Voor naasten zijn er andere thema’s, zoals:

  • omgaan met iemand die een depressie heeft;
  • hoe je jouw eigen grenzen bewaakt;
  • omgaan met de angst dat je naaste niet herstelt.

Het platform is volledig anoniem en alleen bedoeld voor mensen met ervaring met depressie of hun naasten. Zorgverleners maken geen deel uit van de community. De veiligheid wordt gewaarborgd door een team van ervaringsdeskundige vrijwilligers.

Hoe meld je je aan voor Depressie Connect?

Aanmelden is eenvoudig en gratis. Ga naar Depressie Connect en volg de stappen op de inlogpagina. Je kan je aanmelden met je eigen naam of een schuilnaam. Zorg ervoor dat je je inschrijft voor de juiste community: die voor mensen met een depressie of die voor naasten.